Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľkú Britániu zasiahol delta variant KORONAVÍRUSU: Odborníci v pozore! Je oveľa nákazlivejší

Minister zdravotníctva Veľkej Británie Matt Hancock. Zobraziť galériu (2)
Minister zdravotníctva Veľkej Británie Matt Hancock. (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham, Pool)

LONDÝN - Podľa britskej vlády je takzvaný delta variant (známy ako B.1.617.2) koronavírusu oveľa nákazlivejší ako pôvodná forma patogénu Covid-19. Podľa panelu odborníkov Sage je nákazlivosť mutácie vyššia asi o 40 percent, uviedol v nedeľu pre BBC minister zdravotníctva Matt Hancock.

Mutácia delta (B.1.617.2) sa prvýkrát objavila v Indii a nedávno sa čoraz viac rozšírila vo Veľkej Británii, kde bol nedávno zaznamenaný výrazný nárast prípadov koronavírusovej infekcie. Počet hospitalizácií je však stabilný a zasahuje väčšinou neočkovaných ľudí, uviedol Hancock.

KORONAVÍRUS stvoril deväť miliardárov: Pozrite sa, kto na pandémii zarobil najviac a koľko

Podľa súčasného stavu je v kráľovstve naplánované uvoľnenie všetkých koronavírusových opatrení na 21. júna. Variant delta však sťažuje predpoveď, čo bude 21. júna, pripustil Hancock. „Budeme sa na údaje pozerať ešte týždeň a potom urobíme rozhodnutie,“ uviedol. Vláda je „absolútne otvorená“ odkladu uvoľňovania.

Veľkú Britániu zasiahol delta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

52 percent Britov je už úplne zaočkovaných

Podľa súčasného stavu vedomostí sú tí, ktorí sú už úplne zaočkovaní proti koronavírusu, chránení aj proti variantu Delta, uviedol Hancock. Podľa neho by asi tri pätiny všetkých dospelých vo Veľkej Británii mali byť do 21. júna úplne zaočkovaní proti koronavírusu. Podľa ministra zdravotníctva doteraz dostalo obe injekčné dávky potrebné na úplnú imunizáciu 52 percent obyvateľov Spojeného kráľovstva.

Veľká Británia je krajinou najviac postihnutou koronavírusovou pandémiou v Európe. Od začiatku pandémie tu zomrelo takmer 128-tisíc ľudí v súvislosti s ochorením Covid-19 spôsobeným patogénom SARS-CoV-2.

Viac o téme: DeltaVariantKoronavírusMatt HancockNákazlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu