Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vo Francúzsku odhalili pamätník k príležitosti 77. výročia vylodenia v Normandii

77. výročie vylodenia v Normandii Zobraziť galériu (4)
77. výročie vylodenia v Normandii (Zdroj: SITA/ AP/ Stephane Mahe)

VER-SUR-MER - Pamätník na počesť vojakov, ktorí zahynuli pod britským velením počas vylodenia v Normandii a v nasledujúcich bojoch, odhalili v nedeľu vo Francúzsku pri príležitosti 77. výročia tejto operácie. Informovala o tom stanica BBC.

Pamätník s názvom British Normandy Memorial (Britský pamätník v Normandii) nesie mená 22.442 ľudí - mužov i žien -, ktorí padli počas tzv. Dňa-D 6. júna 1944 a celkovo počas bitky o Normandiu. Ide o ľudí z viac než 30 rozličných krajín. Súčasťou lokality je aj pamätník venovaný pamiatke francúzskych civilistov, ktorí v danom čase prišli o život.

Pamätník sa nachádza v obci Ver-sur-Mer na severozápade Francúzska a navrhol ho britský architekt Liam O'Connor. Je situovaný na úbočí kopca s výhľadom na Gold Beach, jednu z piatich pláží, kde sa vylodili spojenci.

77. výročie vylodenia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP/ Stephane Mahe)

Pamätník pozostáva z chrámovitej konštrukcie obsahujúcej 160 kamenných stĺpov s vytesanými menami padlých, bronzového súsošia zobrazujúceho trojicu útočiacich britských pešiakov od britského sochára Davida Williamsa-Ellisa a múru s menami tých, ktorí zahynuli počas samotného Dňa-D.

Výstavba komplexu stála 30 miliónov libier (35 miliónov eur) a financovala ju britská vláda, podporovatelia a súkromní darcovia. Na projekt išli aj prostriedky z benefičných akcií veteránov. Na otvorení pamätníka sa zúčastnil britský veľvyslanec vo Francúzsku Edward Llewellyn, ktorý vystúpil s prejavom, predseda nadácie Normandy Memorial Trust Peter Ricketts a ďalší významní hostia z Francúzska.

77. výročie vylodenia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP/ Stephane Mahe)

Na otvorení pamätníka sa však pre obmedzenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou zúčastnila iba hŕstka veteránov. Približne stovka priamych účastníkov bojov sledovala podujatie spolu s rodinnými príslušníkmi na veľkoplošnej obrazovke na podobnom pamätnom mieste v anglickom grófstve Staffordshire.

Britský princ Charles, ktorý je patrónom zmienenej nadácie, sa prihovoril k zúčastneným prostredníctvom videomostu. Pamätník mal byť pôvodne otvorený už vlani v septembri, ale plány skomplikovala pandémia COVID-19.

Vylodenie v Normandii (operácia Neptún) bola najväčšia námorná invázia v histórii. Zúčastnilo sa na nej približne 160.000 vojakov z Británie, USA, Kanady, Francúzska a ďalších spojeneckých krajín. Operácia znamenala začiatok oslobodzovania Francúzska od nacistov a vydláždila cestu k víťazstvu na západnom fronte v druhej svetovej vojne.

77. výročie vylodenia v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP/ Stephane Mahe)

Viac o téme: VýročiePamiatkaVojaciPamätníkVylodenieNormandia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu