Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nórsko reaguje na škandál s odpočúvaním: Predvolalo si amerického charge d'affaires

Nórska premiérka Erna Solbergová
Nórska premiérka Erna Solbergová (Zdroj: TASR/AP/Terje Bendiksby/NTB Scanpix)

OSLO - Nórsko si vo štvrtok predvolalo charge d'affaires veľvyslanectva USA v Osle, aby mu tlmočilo oficiálny protest v súvislosti so správami o odpočúvaní európskych politikov americkou tajnou službou vrátane nórskych. Informovala o tom agentúra AFP.

"Ministerstvo obrany dnes usporiadalo stretnutie s veľvyslanectvom USA v Osle, na ktorom sme si vyjasnili, že odpočúvanie spojencov je neprijateľné a zbytočné," napísal na Twitteri nórsky minister obrany Frank Bakke-Jensen. Podľa webovej stránky americkej ambasády sa na stretnutí s vysoko postaveným nórskym predstaviteľom zúčastnil charge d'affaires Richard Riley, keďže USA v súčasnosti nemajú v Nórsku veľvyslanca. "Teší ma, že Američania jasne deklarovali, že v roku 2014 zmenili svoje postupy v oblasti sledovania spojencov a že s nami i s ostatnými chcú spolupracovať pri zisťovaní toho, čo sa stalo," citovala nórska agentúra NTB premiérku Ernu Solbergovú.

Viaceré európske médiá v pondelok informovali, že dánska vojenská rozviedka FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním popredných politikov z Nemecka, Švédska, Nórska, Holandska a Francúzska. Podľa Dánskeho rozhlasu (DR) NSA získala prístup k textovým správam, telefónnym hovorom a internetovej komunikácii či histórii vyhľadávania.

FE údajne umožnila NSA využívať v rokoch 2012 - 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane. Americká tajná služba vďaka tomu mohla "napichnúť" dôležitý internetový uzol spájajúci rôzne podmorské káble. Nie je jasné, či Dánsko v tom čase vedelo, že USA používajú túto infraštruktúru na odpočúvanie dánskych spojencov. Spolupráca s NSA bola údajne zdokumentovaná v internej správe FE v roku 2015. DR tvrdí, že jeho informácie pochádzajú z deviatich zdrojov, ktoré mali prístup k utajovaným skutočnostiam. Potvrdilo ich malo aj niekoľko nezávislých zdrojov.

Viac o téme: OdpočúvanieUSANórsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu