Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Generálny tajomník NATO vyzval na vyšetrovanie v súvislosti s odpočúvaním európskych lídrov

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

KODAŇ - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu vyzval na vyšetrovanie v súvislosti s odpočúvaním európskych lídrov, na ktorom spolupracovali dánske a americké úrady. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

"Krajiny zapletené do tohto prípadu sú členskými krajinami NATO a musia na stôl vyložiť všetky fakty a zistiť, čo sa vlastne stalo," povedal Stoltenberg pre dánsku verejnoprávnu rozhlasovú stanicu DR.

Viaceré európske médiá v pondelok informovali, že dánska vojenská rozviedka FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním popredných európskych politikov, medzi ktorými boli aj spolková kancelárka Angela Merkelová a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

FE údajne umožnila bezpečnostnej službe NSA využívať v rokoch 2012-14 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane. Francúzsky prezident Emmanuel Macron a Merkelová takisto od dánskej vlády žiadali vysvetlenie, píše DPA.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová uviedla, že k systematickému sledovaniu spojencov nedošlo. Dánsko podľa nej vzťahy so svojimi spojencami vrátane Francúzska a Nemecka napravovať nepotrebuje.

Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová v stredu povedala, že USA od incidentu z roku 2014 podnikli kroky a prehodnotili svoj postoj k medzinárodnej špionáži. Bývalý americký prezident Barack Obama podľa jej slov vydal v tejto súvislosti prezidentské nariadenie.

Viac o téme: OdpočúvanieLídriJens StoltenbergNatoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu