Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Nemecko otvára očkovanie pre všetkých: Chýba ale množstvo vakcín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - V Nemecku sa od pondelka môžu registrovať na očkovanie proti koronavírusu všetci obyvatelia vo veku od 12 rokov. Na zaočkovanie všetkých však zatiaľ nebude dostatok vakcín, informovala agentúra DPA.

Doposiaľ sa mohli na očkovanie registrovať len občania vo veku nad 60 rokov a ľudia zo stanovených prioritných skupín. Na otvorení očkovacej "čakárne" pre všetkých od 7. júna sa koncom mája dohodli premiéri nemeckých spolkových krajín s kancelárkou Angelou Merkelovou.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a poprední zdravotnícki experti však zároveň vyzvali Nemcov na trpezlivosť, keďže zatiaľ nie je dostatok vakcín na zaočkovanie všetkých predpokladaných záujemcov. Niektorí lekári a predstavitelia sa preto obávajú, že všeobecné otvorenie čakárne povedie k nárastu nespokojnosti v spoločnosti.

"Proces (registrácie) bude od začiatku poznačený pocitmi sklamania a nevôle, keďže momentálne nie je dostupný dostatok očkovacích látok," varoval predseda Združenia nemeckých obcí a miest Gerd Landsberg. Odborníci predpokladajú, že záujem o vakcíny v doposiaľ neočkovaných kategóriách obyvateľstva bude vysoký.

Prvú dávku proticovidovej vakcíny dostalo v Nemecku už  zhruba 45 percent obyvateľov; oboma dávkami zaočkovali približne 20 percent. Na výrazné uvoľnenie opatrení je potrebné, aby bolo zaočkovaných až 80 percent obyvateľstva. Do polovice júla by možnosť dať sa zaočkovať malo dostať 80-90 percent dospelých Nemcov.

Nemecký Inštitút Roberta Kocha (RKI) minulý týždeň uviedol, že v spolkovej republike sa podarilo prekonať tretiu vlnu pandémie. Minister zdravotníctva Spahn však zároveň zdôrazňuje potrebu včasnej prípravy na možnú štvrtú vlnu šírenia vírusu.

Viac o téme: DetiOčkovaniePandémiaNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu