Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ruská priateľka bieloruského novinára zostáva vo väzbe: Jej obvinenie odložili

Zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča v Minsku
Zadržanie bieloruského novinára Ramana Prataseviča v Minsku (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits, File)

MINSK - Bieloruský Vyšetrovací výbor v pondelok napriek očakávaniam nevzniesol obvinenie voči ruskej občianke Sofii Sapegovej, ktorá bola zadržaná minulú nedeľu v Minsku spolu s bieloruským novinárom Ramanom Pratasevičom.

Podľa agentúry TASS o tom informoval Sapegovej advokát  Aľaxandr Filanovič. Dodal, že Vyšetrovací výbor tak zrejme urobí v utorok. Agentúra TASS pred tým informovala, že súd v Minsku nevyhovel sťažnosti Sapegovej voči jej vzatiu do väzby. Toto pojednávanie sa konalo s vylúčením verejnosti a v neprítomnosti samotnej Sapegovej.

Intervenovať v prospech Sapegovej prepustenia na slobodu vyzvalo ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova viacero ruských ľudskoprávnych aktivistov vrátane členov rady pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii.

Podľa ruského spravodajského portálu Novaja gazeta (NG) je Sapegová v Bielorusku podozrivá z organizovania masových nepokojov a akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok, a z podnecovania nenávisti voči príslušníkom bezpečnostných zložiek. Hrozí jej až 15 rokov väzenia.

Provládny kanál na sociálnej sieti Telegram tento týždeň zverejnil video, v ktorom sa Sapegová pred kamerou priznáva k tomu, že bola administrátorkou webovej stránky Čierna kniha Bieloruska - označovaného v Bielorusku za extrémistický -, na ktorej boli zverejňované osobné údaje o príslušníkoch bezpečnostných zložiek zasahujúcich počas protestov proti režimu. Neskôr nemenovaný zdroj pre NG uviedol, že toto video a priznanie boli zinscenované a že Sapegová v prítomnosti svojho právnika počas výsluchu takú výpoveď neposkytla.  

V rovnakom ústave predbežného zadržania KGB je aj ďalší občan Ruska, 20-ročný Jegor Dudnikov. Vo väzbe sa tento povolaním kuchár ocitol v súvislosti s tým, že pomáhal s editovaním zvuku v klipoch, ktoré na internete zverejňovala bieloruská opozícia. Podľa pondelkovej správy NG ruský konzul požiadal bieloruské úrady, aby mu umožnili navštíviť Dudnikova vo vyšetrovacej väzbe. Aj s Dudnikovom bolo nakrútené video, v ktorom sa priznáva k účasti na organizovaní hromadných podujatí hrubo porušujúcich verejný poriadok.

Viac o téme: VäzbaOdkladObvinenie Raman PratasevičSofia Sapegova
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu