Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Britskú vládu obviňujú z tajného zavádzania epidemiologických reštrikcií

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Kritici obviňujú vládu britského premiéra Borisa Johnson, že tajne zavádza epidemiologické reštrikcie v niektorých častiach Anglicka, ktoré sa stali ohniskami šírenia nového, tzv. indického variantu koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Takáto kritika v utorok zaznela z úst viacerých britských poslancov a lokálnych zdravotníckych činiteľov, ktorí poukázali na to, že ich vláda o nových obmedzeniach zavedených v ôsmich oblastiach Anglicka vopred neupovedomila ani ich s nimi nekonzultovala. Príslušné oznámenie zverejnila minulý piatok len prostredníctvom internetu.

Líder opozičných labouristov Keir Starmer označil za "veľmi hanebné", že vláda o chystaných opatreniach vopred neinformuje miestne obyvateľstvo. "Zavádzanie miestnych lockdownov nie je správny prístup, z pohľadu verejného zdravia ani lokálnych ekonomík," vyhlásil Starmer. Sprísnené odporúčania platia napríklad v londýnskom obvode Hounslow, v meste Leicester a v mestách Blackburn a Bolton ležiacich na severozápade Anglicka. Vláda napríklad odporučila, aby sa obyvatelia z týchto lokalít nestretávali v uzavretých priestoroch a necestovali do iných regiónov.

Oficiálne deklarovaná stratégia britskej vlády počíta s postupným uvoľňovaním reštrikcií v rámci celého Anglicka, priamo však nevylučuje ani zavádzanie obmedzení v lokálnych ohniskách nákazy. Opatrenia sa v krajine zmierňujú už niekoľko týždňov a ďalšia fáza plošného uvoľňovania je naplánovaná na 21. júna.  

V mene britskej vlády kritiku odmietla ministerka práce Therese Coffeyová. Nové reštrikcie podľa nej len uviedli do praxe varovania týkajúce sa šírenia tzv. indického variantu, ktoré v posledných týždňoch zverejňoval premiér Johnson. "Predseda vlády vysvetlil, že v určitých oblastiach je potrebná mimoriadna obozretnosť v súvislosti s indickým variantom. Je preto dobré, že sú pre takéto lokality vydávané aj oficiálne odporúčania," vyhlásila Coffeyová.

Premiér Johnson nedávno naznačil, že by harmonogram uvoľňovania opatrení mohol byť prehodnotený, ak dôjde k zhoršeniu situácie v súvislosti so šírením tzv. indického variantu. Príslušné rozhodnutie britskej vlády sa očakáva 14. júna.

Viac o téme: TajnéObvineniaZavádzanieBritániaKoronavírusReštrikcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu