Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Merkelová varovala pred antisemitizmom na zhromaždeniach na podporu pásma Gazy

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v sobotu varovala pred akýmikoľvek prejavmi antisemitského alebo rasistického správania. Urobila tak pred očakávanými víkendovými propalestínskymi zhromaždeniami, ktoré sa majú konať v Nemecku po 11 dňoch bojov na Blízkom východe. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Viacero nemeckých miest zažilo demonštrácie na podporu Palestínčanov už počas spomínaného 11-dňového konfliktu medzi Izraelom a islamistickým hnutím Hamas, ktoré ovláda palestínske pásmo Gaza. A práve to donútilo Merkelovú vydať výzvu na zachovanie pokoja. "Tí, čo prenesú nenávisť voči Židom na ulicu, tí, čo podnecujú rasovú nenávisť, sa sami postavia mimo základný zákon," vyhlásila Merkelová vo svojom týždennom podcaste a spomenula ústavu. "Takéto správanie musí byť tvrdo potrestané," zdôraznila.

Nemecká polícia zatkla minulú sobotu približne 60 ľudí a 100 policajtov utrpelo zranenia, pretože propalestínske zhromaždenie v Berlíne vyústilo do násilia. Niektorí účastníci na pochodoch v mestách po celom Nemecku skandovali antisemitské heslá, ktoré Merkelová skritizovala ako "neprijateľné". Ďalší účastníci podpaľovali izraelské vlajky a v jednom prípade hádzali kamene do vchodu synagógy. Merkelová poznamenala, že nemecká ústava "zaručuje právo na slobodné vyjadrovanie a pokojné zhromažďovanie. Ale nedáva žiadny priestor útokom na ľudí s odlišným vierovyznaním, násiliu, rasizmu či hanobeniu" iných a ich presvedčenia.

Stovky ľudí v Berlíne a Frankfurte vyjadrovali podporu Palestínčanom

Stovky ľudí sa v sobotu zhromaždili v nemeckých mestách Berlín a Frankfurt nad Mohanom, aby vyjadrili podporu Palestínčanom, informovala agentúra DPA. Mnohí z ľudí zhromaždených v Berlíne podľa DPA skandovali pokriky o oslobodení územia Palestíny, mávali palestínskymi zástavami a niesli bannery s nápismi "Osloboďte Palestínu". Polícia uviedla, že na zhromaždenie sa prihlásilo 500 ľudí.

V Berlíne sa mala uskutočniť aj ďalšia demonštrácia. Hovorca polície povedal, že toto zhromaždenie malo pôvodne byť "protestným zhromaždením proti izraelskej agresii" na palestínskych územiach. Zameranie však zmenili na "privítanie prímeria". Vo Frankfurte nad Mohanom sa približne 950 ľudí zhromaždilo v centre mesta na zhromaždení, na ktorom bol banner s nápisom "Okamžité ukončenie anexie a agresie zo strany Izraela". Toto zhromaždenie bolo zo začiatku pokojné a ľudia podľa polície dodržiavali rozstupy vyplývajúce z pandemických opatrení, píše DPA.

Niekoľko stoviek ľudí sa v sobotu v Berlíne zhromaždilo s cieľom vyjadriť nespokojnosť s postupom úradov v súvislosti s pandémiou. Polícia účastníkov podľa DPA vyzývala, aby miesto demonštrácie opustili a dodržiavali pandemické opatrenia.

Viac o téme: AntisemitizmusAngela MerkelováIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu