Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet antisemitských útokov v Rakúsku sa v porovnaní s minulým rokom zdvojnásobil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Počet nahlásených útokov antisemitského charakteru v Rakúsku sa v porovnaní s minulým rokom viac než zdvojnásobil. Vyplýva to z bilancie prvého polroka 2021, ktorú vo štvrtok zverejnila Izraelitská náboženská komunita (IKG) vo Viedni. Informuje o tom agentúra APA.

Od januára do júna tohto roka zaregistrovali 562 incidentov, kým v rovnakom období roka 2020 ich bolo 257, pričom v pozadí bola z veľkej časti pandémia koronavírusu a konflikt na Blízkom východe. Viac než polovica antisemitských útokov, konkrétne 331, sa vzťahovala na "zraňujúce správanie", teda pravdepodobne urážky, píše APA.

V 154 prípadoch išlo predovšetkým o príspevky na internete s antisemitským obsahom, pričom nahlásených bolo aj 58 prípadov poškodzovania majetku, napríklad antisemitské nápisy a grafiti. V 11 prípadoch išlo o vyhrážanie sa a v ôsmich došlo k fyzickým útokom, vyplýva z bilancie.

Vo veľkej väčšine prípadov (244) zaznamenali politicky motivovaných páchateľov, pričom k 71 incidentom prišlo z moslimskej strany. Ukázalo sa, že v prípade druhej skupiny dochádzalo k intenzívnejším útokom.

Zo slov sa môžu ľahko stať činy

V prvej polovici tohto roka hrala naďalej veľkú úlohu pri antisemitských útokoch pandémia koronavírusu a s ňou súvisiace známe antisemitské konšpiračné teórie. S koronakrízou súviselo dovedna 126 prípadov. Obzvlášť v máji, v čase konfliktu na Blízkom východe, však zaznamenali nárast prípadov antisemitizmu zameranému proti Izraelu.

"Keď nebudeme proti antisemitizmu bojovať tam, odkiaľ pochádza – v električke, v škole, na štadióne či na Facebooku –, potom sa zo slov ľahko môžu stať činy," podotkol pre agentúru APA predseda IKG Oskar Deutsch.

Boj proti všetkým podobám antisemitizmu je "súčasťou zrelej rakúskej identity a historickou zodpovednosťou našej krajiny", vyhlásil v prvej reakcii na zverejnenú bilanciu IKG rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Viac o téme: útokyAntisemitizmusRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu