Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Takéto niečo tu ešte nebolo! Spoločnosť prichádza s unikátnou vakcínou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americká biotechnologická spoločnosť Novavax chystá vakcínu, ktorou by sa očkovalo proti sezónnej chrípke a covidu-19 naraz. Prípravok, ktorý vznikol kombináciou dvoch samostatne vyvíjaných vakcín, zatiaľ firma testovala na zvieratách. Prvé výsledky vyzerajú sľubne, vedci zaznamenali pozitívnu imunitnú reakciu na obe choroby, uviedla dnes spoločnosť Novavax v tlačovom vyhlásení. Firma chce klinické testy prípravku začať do konca roka.

Krajina patrí k najzaočkovanejším na svete: KORONAVÍRUS sa šíri ďalej! Môže za to táto vakcína?

"Napriek nízkemu výskytu počas pandémie covidu-19 zostáva chrípka významným rizikom pre verejné zdravie vo svete a viacúčelová a efektívnejšia vakcína je potrebná viac, než kedykoľvek predtým. ...Veríme, že naša kombinovaná vakcína... by v budúcnosti mohla byť nástrojom dlhodobého boja s oboma týmito zhubnými vírusmi,uviedol Gregory M. Glenn, riaditeľ výskumu firmy Novavax.

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Vakcína proti chrípke spoločnosti Novavax (s názvom NanoFlu), rovnako ako prípravok proti covidu-19 (NVX-CoV2373), ešte nie sú celosvetovo schválené. Obe už sú ale v tretej fáze klinických štúdií, sú teda testované na tisíckach ľudí, pripomína AFP. Novú vakcínu zloženú z oboch prípravkov firma testovala na fretkách a škrečkoch.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP)

Novavax už skôr oznámil, že chce požiadať o schválenie svojej vakcíny proti covidu-19 v Británii "v druhom štvrťroku 2021" a krátko potom tiež v Spojených štátoch. Liek používa inú technológiu, než väčšina vakcín, ktoré už získali povolenie. Funguje na báze proteínov, ktoré vyvolávajú imunitnú reakciu, bez využitia vírusu.

Viac o téme: ChrípkaVakcínaKoronavírusCovid-19Novavax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu