Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za urážku poľského prezidenta hrozí známemu spisovateľovi trojročné väzenie

Poľský prezident Andrzej Duda
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP/Beata Zawrzal)

VARŠAVA - Známy poľský spisovateľ a scenárista Jakub Žulczyk čelí obvineniu z urážky poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorého nazval vo svojom príspevku na Facebooku "hlupákom". Ak mu dokážu vinu, hrozí mu až trojročné väzenie. Informovali o tom v utorok agentúry PAP a AP.

Žulczyk (37) v spomínanom príspevku reagoval na tvít poľského prezidenta, ktorý po amerických prezidentských voľbách zagratuloval Joeovi Bidenovi "k úspešnej prezidentskej kampani". Duda totiž vo svojom tvíte zo 7. novembra napísal, že "medzitým, ako sa očakáva Bidenova nominácia Zborom voliteľov, Poľsko je odhodlané udržiavať strategické americko-poľské partnerstvo na vysokej úrovni pre ešte silnejšie spojenectvo". "Nikdy som nepočul, že v americkom volebnom systéme existuje niečo ako "nominácia Zborom voliteľov". Joe Biden je 46. prezidentom Spojených štátov. Andrzej Duda je hlupák," napísal Žulczyk.

Ako pripomína agentúra AP, v čase zverejnenia Dudovho tvítu mnoho ďalších európskych lídrov už gratulovalo Bidenovi k volebnému víťazstvu. Duda podľa kritikov v Poľsku však vo svojom príspevku naznačil, že Bidenove víťazstvo ešte nie je definitívne a Zbor voliteľov môže stále zmeniť výsledky hlasovania.

Podľa hovokyňe varšavskej prokuratúry boli voči Žulczykovi v polovici marca "vznesené obvinenia z verejného urážania poľského prezidenta použitím výrazu, ktorý sa na profile na sociálnej sieti bežne považuje za urážlivý". Dodala, že Žulczyk sa v priebehu vyšetrovania "k spáchaniu údajného trestného činu nepriznal a naznačil, že jeho vyhlásenie bolo kritickým hodnotením krokov prezidenta". Prokuratúra podľa agentúry AP vzniesla obvinenie na základe žaloby nemenovanej súkromnej osoby. Dudova hovorkyňa zdôraznila, že na žalobe sa prezident ani jeho kancelária nijako nepodieľali. 

Viac o téme: SpisovateľUrážkaVäzeniaPoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu