Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Irackú vojenskú základňu zasiahli tri rakety: V jej areáli pôsobí firma z USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Felipe Dana)

BAGDAD - Leteckú vojenskú základňu v irackom meste Balad, na ktorej pôsobia nakontrahované firmy z USA, zasiahli v pondelok večer najmenej tri rakety.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenia svojich nemenovaných zdrojov. Správy o prípadných obetiach, zranených alebo materiálnych škodách neboli bezprostredne k dispozícii. Podľa agentúry AFP dopadli rakety do tej časti areálu, kde sídli americká spoločnosť Sallyport - poskytovateľ údržby pre lietadlá F-16, ktoré Irak v uplynulých rokoch kúpil od USA -, uviedol bezpečnostný zdroj.

Hovorkyňa Pentagónu Jessica McNultyová uviedla, že podľa prvotných informácií nedošlo na americkej strane k obetiam ani škodám. V Balade nie sú dislokované nijaké americké ani koaličné jednotky, ale pracujú tam civilní kontraktori z USA, priblížil Pentagón. Agentúra AFP dodala, že ide o druhý útok na záujmy USA v Iraku za menej ako 24 hodín. Prvý útok sa odohral v nedeľu a jeho terčom bola základňa na letisku v Bagdade, kde sa nachádzajú jednotky koalície vedenej USA. Objekt zasiahli dve rakety, ktoré nespôsobili obete na životoch. K zodpovednosti za žiaden z týchto útokov sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Od nástupu Joea Bidena do úradu prezidenta USA sa v Iraku odohralo asi 30 raketových alebo bombových útokov na ciele prepojené s USA. Ich terčom boli vojenské jednotky, veľvyslanectvo či iracké konvoje prevážajúce zásoby pre zahraničné jednotky. Washington z takýchto útokov na svoje jednotky či diplomatov obvykle obviňuje iracké frakcie spájané s susedným Iránom, uvádza AFP.

Viac o téme: ZásahFirmaRaketyVojenská základňaIrak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu