Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Plná podpora Česka, odsúdenie aktu agresie Ruska: Takto znie zásadné vyhlásenie premiérov V4!

Český premiér Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Predsedovia vlád krajín V4 spoločnou deklaráciou vyjadrili solidaritu s Českou republikou. Reagovali tak na informácie o zapojení ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach z roku 2014. Hovoria o akte agresie Ruska. Český premiér Andrej Babiš svojim kolegom za vyjadrenie solidarity poďakoval.

Drsná kritika po Zemanovom prejave: Rusi sa tešia zo senzácie! Jeho správanie k moderátorke pobúrilo Čechov

"Tento čin odsúdili ako ďalší akt agresie Ruska a porušenie medzinárodného práva na európskom území s tým, že takéto aktivity nemôžu rozdeliť Európu. Premiéri Vyšehradskej skupiny sú preto odhodlaní spolu s ďalšími členskými štátmi prijať opatrenia na posilnenie odolnosti celej Európskej únie," ozrejmil slovenský Úrad vlády.

Plná podpora Česka, odsúdenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obsah vyhlásenia

"My, premiéri Poľska, Maďarska a Slovenska vyjadrujeme plnú solidaritu s Českom, naším blízkym partnerom a susedom, v súvislosti s podielom agentov ruskej vojenskej rozviedky na akciách, ktoré viedli k výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach v roku 2014," hovorí sa vo vyhlásení, zverejnenom kanceláriou šéfa poľskej vlády.

"Odsudzujeme tento ďalší poľutovaniahodný akt agresie a porušenie medzinárodného práva, ktorého sa dopustilo Rusko na európskom štáte, ako aj neprimerané opatrenia prijaté Ruskom v odpovedi na úplne opodstatnené rozhodnutie Českej republiky vyhostiť 18 ruských spravodajských dôstojníkov z jej územia, a ponúkame Čechom našu diplomatickú a konzulárnu podporu," pokračuje vyhlásenie.

"Spoločne s českým premiérom rozhodne odsudzujeme nezákonné a násilné počínanie ruských spravodajských agentov. Nedovolíme, aby tieto akcie rozdelili Európu. Krajiny Vyšehradskej skupiny sú rozhodnuté spoločne s ďalšími členskými štátmi Európskej únie podniknúť kroky na posilnenie našej odolnosti," zdôrazňuje dokument.

Poďakovanie Andreja Babiša

"Jasné oznámenie z videokonferencie premiérov V4: odsudzujeme ruskú sabotáž vo Vrběticiach, pevne stojíme za ČR a podporíme ju všetkými spôsobmi. Nesmieme sa nechať zo strany Ruska zastrašovať. Ďakujem všetkým spojencom na ich solidaritu," uviedol český premiér Babiš na twitteri.

Preberali sa aj iné témy

Na program stretnutia premiérov V4 sa mala dostať aj situácia na rusko-ukrajinských hraniciach a rastúce napätie v Bielorusku. "V prípade nutnosti podnikneme ďalšie kroky, pretože ruská politika je žiaľ stále poznamenaná agresiou," povedal v poľskom rozhlase námestník ministra zahraničia Pawel Jablonski a poukázal na počínanie Ruska na Ukrajine, v Bielorusku a na ruské snahy o destabilizáciu Pobaltia a Poľska.

Pondelkové stretnutie premiérov V4 formou videokonferencie zvolal poľský premiér Mateusz Morawiecki ako premiér krajiny predsedajúcej V4. Námestník poľského ministra zahraničných vecí Pawel Jabloňski vo vysielaní rozhlasovej stanice TOK FM vysvetlil, že schôdza V4 bola zvolaná v reakcii na to, čo sa stalo minulý týždeň - počnúc výsledkami vyšetrovania výbuchu v muničnom sklade v českých Vrběticiach po "diplomatickú vojnu" medzi Českom a Ruskom. Hlavným cieľom schôdzky premiérov V4 mala byť koordinácia zahraničnej politiky v regióne.

 

Viac o téme: ČeskoDeklaráciaSolidaritaV4Vrbětice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu