Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe! Nemocnice sú plné, z VIDEÍ naskakujú zimomriavky

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Profimedia, SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool/Anupam Nath)

DILLÍ - Študent postgraduálneho programu Siddharth Tara pracuje vo vládnej nemocnici v Dillí a niekoľko dní sa u neho prejavujú symptómy covidu-19. Má horúčku a stále ho bolí hlava. Nechal si urobiť test, ale výsledok zatiaľ nedorazil. India sa trápi s masívnym nárastom nových prípadov. Tara teda zostáva v práci, aj keď je jeho stav vážnejší ako stav mnohých pacientov. Nemocnica, ktorej chýba personál, trvá na tom, aby pracoval, kým laboratórium nepotvrdí, že má covid-19.

ZÁBERY z pekla: KORONAVÍRUS sa vymyká spod kontroly! Obete pália na hraniciach, mutácia vzbudzuje strach

VIDEÁ nie sú vhodné pre osoby s citlivou povahou!

"Nemôžem dýchať, mám viac symptómov než moji pacienti, ako ma môžu nechať pracovať?" pýta sa Tara, ktorého príbeh priniesla agentúra AP.

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool)

K problémom, ktorým teraz India čelí, prispieva stav jej zdravotníctva a nedostatok lekárov. V krajine je 541 lekárskych fakúlt a 36-tisíc postgraduálnych študentov. Podľa lekárskych odborov práve tí tvoria väčšinu personálu štátnych nemocníc a sú hradbou čeliacou covidu-19. Viac ako rok sa ale stretávajú s nadčasmi, neskoro vyplácanou mzdou, vystavením koronavírusu a nezáujmom škôl. "Sme len munícia do kanónov, to je všetko," povedal Tara. V piatich štátoch najviac zasiahnutých pandémiou títo lekári protestovali proti bezohľadnému zaobchádzaniu, upozorňovali úrady na ďalšiu vlnu epidémie, ale nikto ich nepočúval.

Viac lôžok, ale žiadni noví lekári

Keď sa dvadsaťšesťročný postgraduálny študent Džigneš Gengadija zapisoval do služby vo vládnej nemocnici v Surate v štáte Gudžarát, vedel, že ho čaká práca 24 hodín denne sedem dní v týždni. Nepočítal ale s tým, že len na ňom bude starosť o 60 pacientov a pri službe na jednotke intenzívnej starostlivosti o 20. "Pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti vyžadujú trvalú pozornosť. Keď jeden z nich začne kolabovať, o koho sa mám postarať skôr?" povedal.

Ráova nemocnica, v ktorej pracuje Tara, je príkladom situácie, v ktorej sa India ocitla. Pridala síce lôžka pre pacientov s covidom-19, ale neprijala nových lekárov, takže pracovná záťaž tých existujúcich sa znásobila štyrikrát. Podľa Taru navyše starší lekári odmietajú s pacientmi s covidom-19. pracovať. "Chápem, že sú starší a ohrozenejší, ale v tejto vlne sme svedkami, že vírus napáda mladých i starých," hovorí Tara, ktorý trpí astmou.

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Profimedia)

Nemocnica má teraz 200 postelí pre pacientov s covidom-19, predtým boli pridelení k 15 lôžkam dvaja lekári, teraz sa musia postarať o 60. Pritom personálu ubúda, pretože stále viac študentov má pozitívne testy. V marci ich malo 75 percent postgraduálnych študentov, ktorí pracovali na chirurgickom oddelení. Podľa Taru sú študenti platení s dvojmesačným oneskorením, vlani im doplatili dlžnú mzdu za štyri mesiace, až keď si ju vymohli protestnou hladovkou.

Hlavná ťarcha je na študentoch

Doktor Rákéš Dogra, ktorý patrí k starším v Ráovej nemocnici, priznáva, že hlavná ťarcha v starostlivosti o pacientov s covidom-19 leží na postgraduálnych študentoch. Majú sa podľa neho o nich postarať, kým starší kolegovia dohliadať. Len niekedy pomôžu nemocnici lekári z blízkej mestskej nemocnice.

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Profimedia)

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafiq Maqbool)

India do zdravotníctva dáva 1,3 percenta hrubého domáceho produktu, čo je menej než ostatné silné ekonomiky. Spočiatku sa s koronavírusom vysporiadavala dobre, ale neurobila žiadne prípravy na ďalšiu vlnu. Doktorka Subarna Sarkarová z mesta Puna hovorí, že nemocnicu, kde pracuje, druhá vlna zastihla úplne nepripravenú. "Prečo nenajali viac ľudí? Prečo nevylepšili infraštruktúru? Ako by sme sa z prvej vlny nič nenaučili," povedala. Nemocnica síce minulý týždeň oznámila, že najme 66 ďalších lekárov, a v apríli navýšila počet lôžok z 525 na 700, ale doteraz prijala iba 11 nových doktorov. Riaditeľ Murlidhar Tambe povedal, že lekárov nemožno zohnať a že je nedostatok aj medzi ošetrovateľmi a technikmi. Pri minulej vlne nemocnice prenajali na zmluvy 200 ošetrovateliek a keď epidémia opadla, v októbri ich prepustila. "Staráme sa predovšetkým o pacientov, nie o personál," povedal Tambe.

Personál pracuje pozitívny a bez karantény

V Pune sa v marci počet prípadov nákazy takmer zdvojnásobil na 10.193. Úrady prisľúbili ďalšie lôžka, ale Sarkarová hovorí, že je to len zastierací manéver, ktorý nemá bez navýšenia personálu zmysel. Navyše podľa študentov nemocnica zmiernila bezpečnostné opatrenia, takže študenti jeden týždeň pracujú s pacientmi s covidom-19 a ďalší týždeň s bežnými pacientmi, čo zvyšuje riziko šírenia nákazy. Študenti chcú, aby vedenie zaviedlo povinnú karanténu medzi prechodom z oddelenia s covidom-19 do ostatných častí nemocnice. V marci malo pozitívny test na koronavírus 80 zo 450 postgraduálnych študentov z nemocnice, ale dostali iba sedemdňové voľno na rekonvalescenciu.

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Profimedia)

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Channi Anand)

"Covid zostáva vo vašom imunitnom systéme, takže niektorí ľudia mali pozitívny test aj trikrát. Nedostávajú možnosť sa doliečiť," povedala Sarkarová. Ďalšia jej sťažnosť smeruje na obsah postgraduálneho štúdia. Za rok svojej práce vie všetko, čo sa mohla dozvedieť o koronavíruse, ale nedostala sa k ničomu inému.

Neistá budúcnosť

Študenti na fakulte v Surate hovoria, že nemali jedinú prednášku. Nemocnica tam prijíma pacientov s covidom-19 od vlaňajšieho marca a postgraduálni študenti trávia väčšinu času starostlivosťou o nich. V meste denne pribúda 2000 prípadov a umiera 22 ľudí. Mnoho študentov začína mať obavy o svoju budúcnosť. Tí, ktorí sa chcú venovať chirurgii, netušia, ako vyoperovať slepé črevo, pľúcni špecialisti nevedia, ako liečiť rakovinu pľúc, biochemici trávia čas vyhodnocovaním PCR testov.

KORONAVÍRUS Krajina čelí katastrofe!
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: IndiaKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu