Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česi pátrajú po dvoch Rusoch: O koho ide? PROFILY Vladimír Putin z nich spravil hrdinov Ruska

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Policie ČR)

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer s odvolaním sa na bezpečnostné zložky hovoril o dôvodnom podozrení, že do výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach boli zapojení príslušníci ruskej vojenskej tajnej služby GRU. Dvoch z nich, ktorí sú podozriví v prípade otravy Sergeja Skripaľa, hľadá polícia.

Česko kvôli tomu vyhostí 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských spravodajských služieb. Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) tiež oznámila, že pátra po dvoch mužoch s ruskými pasmi, ktorí sa v októbri 2014 pohybovali v Prahe, Moravskosliezskom a Zlínskom kraji v rovnakej dobe, kedy vybuchla munícia vo Vrběticiach.


Slovensko reaguje na VYHOSTENIE ruských diplomatov: Je to šokujúce! Potvrdzuje to aj naše zistenia


VIDEO Šéf diplomacie Ivan Korčok vyjadril Česku podporu, potvrdzuje to aj naše zistenia

Šéf diplomacie Ivan Korčok vyjadril Česku podporu, potvrdzuje to aj naše zistenia (Zdroj: Topky, MZV SR)

Muži podozriví z otravy Skripaľa

Podľa fotografií i mien z pasov išlo o rovnakých dvoch mužov, ktorí sú podozriví z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v britskom Salisbury z roku 2018. Médiá týchto mužov už skôr identifikovali ako agentov vojenskej tajnej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu. Podľa Ruska ide o civilistov.


AKTUÁLNE Rusko vracia úder: Vyhostili 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve


Podozriví zachytení na kamere
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

Rusi ich vydať nemôžu

Rusko nemôže vydať dvoch ruských občanov Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, po ktorých česká polícia vyhlásila pátranie v súvislosti s výbuchom v muničnom areáli vo Vrběticiach v roku 2014. Agentúre Interfax to povedal nemenovaný, údajne dobre informovaný zdroj. 

Alexander Petrov a Ruslan
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Metropolitan Police via AP)

Ústava Ruskej federácie zakazuje vydanie ruských občanov obvinených z trestných činov na cudzom území, povedal spomínaný zdroj Interfaxu. Súčasne podľa neho ruské zákony umožňujú rozhodnúť o vydaní ruských občanov, ak "zahraničné vlády predložia materiály svedčiace o ich vine".

Alexander MIŠKIN alias Alexander Petrov

Podľa rôznych médií sa narodil 13. júla 1979 v zapadnutej obci Lojga na severe Ruska a až do konca 90. rokov žil s babičkou v rodnej dedine. Na začiatku nového tisícročia nastúpil na lekársku vojenskú akadémiu pre námorníctvo v Petrohrade. Študoval na 4. lekárskej fakulte a školu dokončil v roku 2003 alebo 2004. K rozviedke GRU sa dostal možno už počas štúdia, najneskôr však v roku 2010, kedy sa presťahoval do Moskvy a získal tajnú identitu.

Česi pátrajú po dvoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Policie ČR)

Miškin podľa investigatívneho webu Bellingcat v období 2011 až 2018 veľa cestoval pod falošným menom, a to predovšetkým na Ukrajinu a do moldavského separatistického regiónu Podnestersko. Na Ukrajine bol aj v roku 2013 počas protestov, ktoré viedli k pádu proruskej vlády v Kyjeve.

Anatolij ČEPIGA alias Ruslan Boširov

Plukovník rozviedky GRU Čepiga (narodil sa 5. apríla 1979) pochádza z obce Nikolajevka v Amurskej oblasti na Ďalekom východe. Podľa médií bojoval v konfliktoch v Čečensku a na Ukrajine.

Česi pátrajú po dvoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Policie ČR)

Obaja muži sa na území Česka podľa NCOZ pohybovali v čase od 11. do 16. októbra 2014. K prvému výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticiach na Zlínsku pritom došlo 16. októbra, pri explózii zahynuli dvaja zamestnanci firmy, ktorí v ňom pracovali. Obaja muži sa vtedy preukazovali ruskými pasmi s menami Alexander Petrov a Ruslan Boširov, následne pasom Moldavska na meno Nicolai Popa a pasom Tadžikistanu na meno Ruslan Tabarov. 

Útok na Skripaľa

Mužom rovnakého výzoru s pasmi na meno Alexander Petrov a Ruslan Boširov pripisuje Británia útok jedom novičok na bývalého ruského tajného agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu v britskom Salisbury v marci 2018. Rusko podiel na útoku na Skripaľa odmietlo. Prezident Vladimir Putin v septembri 2018 povedal, že ruské úrady oboch mužov poznajú, sú to civilisti a nie sú to žiadni zločinci. Obaja muži vtedy pripustili, že boli v osudných dňoch v Salisbury, ale ako turisti.

V októbri 2018 investigatívny web Bellingcat za prispenia ruského serveru The Insider týchto mužov identifikoval ako agentov vojenskej tajnej služby GRU Alexandra Miškina a Anatolija Čepigu. O Miškinovej identite písala aj skupina ruských blogerov Conflict Intelligence Team. K zisteniam ich priviedli verejne dostupné dokumenty o prevode osobného automobilu v roku 2017. Predajcom bol Anatolij Čepiga, kupcom Alexander Miškin.

Už v októbri 2018 povedal Radiožurnálu zdroj zo spravodajských služieb ČR, že dvaja Rusi, ktorých Británia vinila z otravy bývalého dvojitého agenta Skripaľa a jeho dcéry Julie, boli v októbri 2014 pod falošnou identitou v Česku. Podľa rovnakého zdroja bol v ČR v druhej polovici októbra 2014 i neskôr otrávený Sergej Skripaľ. Obaja agenti mali v Česku podľa britských médií sledovať Skripaľa, ktorý údajne odovzdával informácie českým tajným službám.

V kauze figuruje aj tretí muž

Podľa zdrojov ruského serveru Fontanka.ru z októbra 2018 figuruje v kauze otravy Sergeja Skripaľa a jeho dcéry ešte ďalší Rus, ktorý vystupoval ako Sergej Fedotov a navštívil v januári a februári 2014 ČR spoločne s ďalším podozrivým Rusom Alexandrom Petrovom alias Miškinom. Fedotovovo skutočné meno je podľa skupiny Bellingcat Denis Sergejev. The Insider a Bellingcat v roku 2019 napísali, že Fedotov navštívil v apríli 2015 tiež Bulharsko.

Česi pátrajú po dvoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Stalo sa tak v rovnakom čase, kedy bol otrávený miestny obchodník so zbraňami Emilijan Gebrev. Podobne ako Skripaľ aj on útok prežil. V oboch prípadoch bola podľa Bellingcat použitá nervovo paralytická látka typu novičok, ktorá sa v 70. a 80. rokoch minulého storočia vyrábala vo vtedajšom Sovietskom zväze.

Hrdinovia Ruska

Už v novembri 2014 boli Miškin aj Čepiga podľa Bellingcatu vyznamenaní titulom Hrdina Ruska. O vyznamenaní rozhodol zvláštnym dekrétom prezident Vladimir Putin. Vyznamenanie od prezidenta Miškin podľa ľudí zo svojho okolia dostal za "činnosť vzťahujúcu sa k okupácii Krymu alebo ku zvrhnutému ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovičovi", uviedol v roku 2018 Bellingcat.

Janukovič bol na Putinov pokyn počas protivládnych búrok v Kyjeve v roku 2014 tajne prepravený na Ruskom kontrolovaný Krym. Krátko po vyznamenaní sa Miškin, rovnako ako Čepiga, presťahoval do bytu v moskovskom mrakodrape za 350-tisíc dolárov. Byt nekúpil, bol mu podľa oficiálnych záznamov pridelený.

Česko ich chce vypočuť

Česká republika požiada podľa vicepremiéra Jána Hamáčka (ČSSD) Rusko o to, aby česká polícia mohla vypočuť dvoch agentov ruskej vojenskej tajnej služby GRU, ktorí zrejme stáli za výbuchom vo Vrběticiach na Zlínsku. Obaja muži sú tiež podozriví z otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripala vo Veľkej Británii. Hamáček ale pochybuje o tom, že Rusko českej žiadosti vyhovie. Uviedol to dnes v Otázkach Václava Moravce.

"Polícia sa pokúsi tých dvoch vypočuť. Ale vzhľadom k tomu, ako ruská strana pristupovala v minulosti k týmto veciam, tak pochybujem o tom, že táto pomoc bude poskytnutá," uviedol Hamáček, ktorý je tiež ministrom vnútra. Minister potvrdil, že ruskí agenti Alexander Miskin a Anatolij Čepigov sa o sklad munície a zbraní vo Vrběticích zaujímali.

Reagoval tak na informácie, že obaja muži údajne sklad navštívili deň pred prvým výbuchom 16. októbra, ktorý bol ale podľa ministra neplánovaný a stál životy dvoch zamestnancov areálu. Druhý výbuch sa odohral 3. decembra a mal nastať až po pravdepodobnom odvoze zbraní a munície do Bulharska. "Je pravdepodobné, že ten druhý výbuch nastal v situácii, ktorá bola plánovaná," ​​povedal minister.

Viac o téme: ČeskoPátraniePolícia RuskoAnatolij ČepigaAlexander Miškin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu