Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Rakúsko začne v máji znovu celoštátne otvárať

Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober
Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VIEDEŇ - Rakúsko plánuje začať od mája s pomalým znovuotváraním podnikov a prevádzok, ale za prísneho hygienického režimu. V krajine boli pre pandémiu koronavírusu dlhé mesiace zatvorené reštaurácie, kaviarne, hotely a voľnočasové zariadenia, pripomenula v piatok tlačová agentúra DPA.

Prvé kroky smerujúce k celoštátnemu opätovného otvoreniu turistického, kultúrneho a športového sektora budú možné od budúceho mesiaca, oznámil v piatok vo Viedni rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Presný termín neuviedol, ale dodal, že podrobný plán má byť vypracovaný na budúci týždeň. "Sloboda je na dosah," povedal Kurz.

Dôležitú úlohu v opatrnom znovuotváraní zohrá systém pravidiel, ako napríklad nosenie rúšok, testovanie a plánované "zelené pasy" pre ľudí, ktorí sú už zaočkovaní alebo predložia negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 alebo sa z ochorenia vyliečili. "Medzitým budeme mať neustále hromadné testovanie," doplnil Kurz.

Denné počty prípadov nákazy koronavírusom v Rakúsku v poslednom čase klesajú, trochu sa zlepšila aj situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Sedemdňová incidencia - priemerný počet nových infekcií na 100.000 obyvateľov za sedemdňové obdobie - je v súčasnosti v Rakúsku okolo 205.

Viac o téme: OtváranieRakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu