Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Spolupracovníka Navaľného odsúdili za vyzývanie na extrémizmus

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKVA - Súd v Moskve v piatok odsúdil na dva roky v trestaneckej kolónii Pavla Zelenského, jedného zo spojencov opozičného politika Alexeja Navaľného, za obvinenia z vyzývania na extrémizmus prostredníctvom internetu. Informovala o tom agentúra AFP.

Tohto kameramana Navaľného nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) z vyzývania na extrémizmus obvinili v januári. Zelenskij v októbri minulého roka zverejnil na Twitteri dva príspevky, v ktorých kritizoval ruské úrady. Publikoval ich dva dni po tom, ako sa novinárka Irina Slavinová upálila pred budovou ministerstva vnútra v meste Nižný Novgorod.

Jeho tvíty podľa vyšetrovateľov obsahovali "vyhrážky a nepriateľské vyjadrenia" voči vysokopostaveným predstaviteľom vlády. Zelenskij tvítoval, že nenávidí ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho hovorcu Dmitrija Peskova i ďalších členov vlády, píše AFP. Zelenskij sa k obvineniam priznal. Jeho manželka povedala, že tak urobil s cieľom dosiahnuť miernejší trest.

Ruská prokuratúra v piatok moskovský súd požiadala, aby sieť Navaľného regionálnych kancelárii i FKB označil za "extrémistické organizácie". Tieto organizácie sa podľa prokuratúry "pod maskou liberálnych sloganov podieľajú na vytváraní podmienok na oslabenie spoločenskej a spoločensko-politickej situácie". Fond boja proti korupcii, ktorý vytvoril Alexej Navaľnyj, bol v Rusku oficiálne zaregistrovaný v roku 2011.

Viac o téme: OdsúdenieExtrémizmusRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu