Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Navaľného spolupracovníci vyzvali Rusov, aby v stredu masovo vyšli do ulíc

Ruskí aktivista a politik Alexej Navaľnyj
Ruskí aktivista a politik Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, File)

MOSKVA - Spolupracovníci väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, vyzvali v nedeľu Rusov, aby v stredu vyšli do ulíc a pomohli tak Navaľnému zachrániť život. Informovala o tom agentúra AFP.

"Je čas konať. Nehovoríme iba o Navaľného slobode, ale o jeho živote," uviedol na Facebooku Leonid Volkov, blízky spolupracovník Navaľného. Rusov vyzval, aby vyšli do ulíc v stredu večer, a síce len niekoľko hodín po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin prednesie prejav o stave krajiny. Podľa Volkova sa stredajšie zhromaždenie môže stať rozhodujúcim v boji proti "absolútnemu zlu" v Rusku alebo tiež posledným opozičným zhromaždením na nadchádzajúce roky. "Zavolajte všetkých svojich známych a vyjdite na hlavné námestia," uviedol s tým, že stredajšie protesty by mali byť masové. "Nemyslite si, že od nás nič nezávisí," dodal.

K výzve na protesty došlo deň po tom, ako Navaľného lekári informovali, že stav 44-ročného Navaľného je kritický a čoraz viac mu hrozí zlyhanie obličiek, pričom prakticky kedykoľvek u neho môže nastať zástava srdca a teda aj smrť. "Náš pacient môže kedykoľvek zomrieť... Smrteľná srdečná arytmia môže nastať kedykoľvek," napísal na Facebooku kardiológ Jaroslav Ašichmin. Poukázal na Navaľného vysoké hodnoty draslíka v krvi a uviedol, že ho treba premiestniť na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Situácia je znepokojivá

"Situácia Navaľného je nesmierne znepokojujúca," vyhlásil dnes francúzsky minister zahraničia Jean-Yves Le Drian. "Musia byť prijaté opatrenia na zlepšenie stavu Navaľného, ​​ale aj k jeho oslobodeniu. Primárnu zodpovednosť nesie prezident Vladimír Putin," dodal Le Drian.

Bezpečnostný poradca amerického prezident Joea Bidena Jake Sullivan dnes v televízii CNN vyhlásil, že americká vláda varovala Rusko pred možnými diplomatickými následkami, ak by Navaľnyj vo väzení zomrel. "Povedali sme ruskej vláde, že to, čo sa stane pánovi Navaľnému, ktorého zadržiavajú, je ich zodpovednosťou, a že sa budú zodpovedať medzinárodnej komunite." Konkrétne opatrenia, ktoré by USA môhli prijať, komentovať nechcel.

Európska únia sa obáva o jeho zdravie

Európska únia sa podľa šéfa svojej diplomacie Josepa Borrella "hlboko obáva" o Navaľného zdravie a požaduje jeho okamžité a bezpodmienečné prepustenie. Ruské úrady podľa neho nesú zodpovednosť za jeho bezpečnosť a zdravie.

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas dnes oznámil, že otázkou Navaľného zdravotného stavu sa budú v pondelok na svojej schôdzy zaoberať ministri zahraničných vecí EÚ. Zároveň Rusko vyzval, aby Navaĺnému poskytlo adekvátnu zdravotnú starostlivosť od lekárov, "ktorí majú jeho dôveru". "Musí mu byť bezodkladne zaručené jeho právo na zdravotnícky sprievod," povedal denníku Bild.

"Nenecháme ho zomrieť vo väzení, ale musím povedať, že sa pán Navaľnyj chová ako úplný chuligán," vyhlásil v televízii BBC ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin. Podľa neho sa Navaľnyj snaží porušovať všetky stanovené pravidlá. "Zmyslom toho všetkého je prilákať pozornosť," dodal veľvyslanec.

Navaľnyj si v Pokrove odpykáva trest

Navaľnyj vyhlásil 31. marca vo väzenskej kolónii v meste Pokrov východne od Moskvy protestnú hladovku, ktorou sa domáha adekvátnej lekárskej starostlivosti po tom, ako začal trpieť bolesťami chrbta a znecitliveli mu končatiny. K takémuto kroku sa odhodlal prvýkrát v živote. Navaľnyj si v Pokrove odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher, ktorý súd v Moskve začiatkom februára zmenil z podmienečného na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v predbežnej väzbe a domácom väzení, si musí vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Hovorca lekárskych odborov, ktoré ruské úrady považujú za súčasť opozície, v sobotu uviedol, že zdravotný stav Navaľného je kritický. Podľa hovorkyne Alexandry Zacharovej by mohlo zlyhanie obličiek viesť k ďalším závažným komplikáciám a nakoniec až k srdcovému zlyhaniu. "Dovoľte lekári, aby prezrel môjho otca," napísala dnes na twitteri dcéra Navalného, ktorá študuje na Stanfordskej univerzite v Spojených štátoch.

Najvýraznejšieho oponenta ruského prezidenta Vladimira Putina vzali do väzby 17. januára ihneď po tom, ako sa do vlasti vrátil z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Navaľného zadržanie a odsúdenie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov.

Navaľného prívrženci už skôr avizovali pripravovanú masovú demonštráciu s tým, že jej dátum oznámila, ak sa prostredníctvom Navaľného webstránky prihlási aspoň 500.000 predpokladaných účastníkov. Do nedele sa ich zaregistrovalo asi 475.000, organizátori sa však vzhľadom na politikov stav rozhodli už ohlásiť termín protestov. Podľa Navaľného hovorkyne Kiry Jarmyšovej by politikovi mohlo život zachrániť práve takéto veľké zhromaždenie. "Putin reaguje len na masové pouličné protesty," uviedla.

Viac o téme: SpolupracovníciRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu