Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Nemecko vyškrtlo Spojené kráľovstvo zo zoznamu rizikových krajín

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecko v piatok vyškrtlo Britániu a Severné Írsko zo zoznamu rizikových oblastí s veľkým výskytom koronavírusovej nákazy. To znamená, že cestujúci už nebudú musieť ísť pri návrate do karantény. Rozhodnutie začne platiť v nedeľu 18. apríla. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ostrov Man, Normanské ostrovy (v Lamanšskom prielive) a Zámorské územia Spojeného kráľovstva... sa už nepokladajú za rizikovú oblasť," uviedol na svojej webovej stránke nemecký Inštitút Roberta Kocha pre infekčné choroby. Rozhodnutie o vyškrtnutí zo zoznamu sa týka aj Barbadosu, fínskeho regiónu Pirkanmaa a tiež stredozápadných a juhovýchodných regiónov Írska. S výnimkou malého počtu štátov vrátane Japonska, Izraela a Vietnamu sa väčšina krajín nachádza na rizikovom zozname.

Nemecko v decembri zaradilo Britániu a Severné Írsko do zoznamu krajín, z ktorých mali ľudia zákaz pricestovať, pretože v týchto štátoch sa objavil nový, nákazlivejší variant koronavírusu - odvtedy sa však pandemická situácia zlepšila. Vláda Spojeného kráľovstva tento týždeň splnila svoj cieľ podať prvú dávku vakcíny proti koronavírusu všetkým ľuďom nad 50 rokov a najzraniteľnejším skupinám skôr, než plánovala. Toto spolu s prísnym lockdownom pomohlo prudko znížiť počty nových prípadov nákazy.

Zároveň Nemecko bojuje s treťou vlnou ochorenia COVID-19, ktorú spôsobilo aj šírenie nákazlivejšieho britského variantu koronavírusu. Zdravotnícke úrady hlásili za predchádzajúcich 24 hodín takmer 26.000 nových infekcií a 247 úmrtí, takže od začiatku pandémie ich Nemecko zaznamenalo takmer 80.000. Jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach varovali, že sa nebezpečne blížia k plnej kapacite. Nemecko podalo prvú dávku očkovacej látky približne 18,5 percentu obyvateľov, úplne je zaočkovaných len 6,4 percenta ľudí, takže ďaleko zaostáva za krajinami ako USA, Izrael a Spojené kráľovstvo.

Viac o téme: NemeckoKoronavírusSpojené kráľovstvoRizikové krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu