Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Heroínová Tereza má dôvod na radosť: Čaká ju súd! Ministerstvo prezradilo podrobnosti

Tereza H. (22). Zobraziť galériu (3)
Tereza H. (22). (Zdroj: reprofoto/Blesk.cz)

LÁHAUR – Češka Tereza, ktorá si v pakistanskej cele odpykáva viac ako osemročný trest za pašovanie drog, má dôvod na radosť. Po výmene právnika konečne uspela so svojou žiadosťou a v júni sa jej prípadom bude zaoberať odvolací súd. Sudkyňa už spresnila termín, no nateraz je len orientačný a môže sa ešte zmeniť.

Tereza H. - Video zo zatýkania v Pakistane

Neprávoplatne odsúdená 24-ročná Tereza H. z Česka vkladá všetky svoje nádeje do odvolacieho súdu, od ktorého si sľubuje prepustenie na slobodu. Jej predošlý právnik však nedokázal docieliť odvolanie, a preto ho vymenila za Navída Básira, ktorý sa špecializuje na drogové prípady.

Zdá sa, že ich spolupráca priniesla prvé ovocie. Vrchný súd v pakistanskom Láhaure totiž schválil žiadosť o prejednanie Terezinho odvolania a bude sa zoberať jej prípadom. Informoval o tom portál TN.cz. „Týmto vás informujeme, že prípad Tereza H. vs. štát je stanovený súdom na 17. júna 2021,“ cituje portál oznámenie súdu. Senátu bude predsedať sudkyňa Alia Neelumová.

Tereza H.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube//Lahore News HD, FB/Tereza H. )

Situáciu ešte môže skomplikovať pandémia

Hovorkyňa českého ministerstva zahraničných vecí Zuzana Štíchová ale varuje pred predčasným optimizmom. „Odvolací súd by prípad českej občianky mal prejednávať v druhej polovici júna. Dátum je ale orientačný vzhľadom k rozsiahlym epidemiologickým opatreniam, ktoré platia v Pakistane,“ podotkla. Aj v nedávnej minulosti sa objavili problémy s prejednávaním Češkinho prípadu. Pod komplikácie sa podpísali pandémia, masívny výpadok dodávok elektriny, dokonca i konanie kriketového turnaja.

Tereza žije v nádeji

Češka verí, že sa dočká prepustenia na slobodu, prípadne jej pakistanské úrady aspoň zmiernia trest. „Čo sa týka prípadnej amnestie, nemáme žiadne informácie o tom, že by bol tento variant na programe dňa,“ upozornila Štíchová. Ako dodala, zastupiteľský úrad naďalej ostáva s Terezou v pravidelnom kontakte a sprostredkováva jej okrem iného aj korešpondenciu.

Dovedna už uplynuli tri roky, čo Terezu zadržali na pakistanskom letisku v Láhaure. Colníci objavili v Češkinom kufri takmer deväť kilogramov heroínu. Dievčina putovala do väzby, v ktorej sedí dodnes. Pakistanský súd jej v marci 2019 vymeral trest odňatia slobody v trvaní osem rokov a osem mesiacov. Tereza tvrdí, že je nevinná a proti rozsudku sa odvolala. „Čo som spravila?“ pýtala sa vtedy s plačom. O ďalšom jej osude rozhodne spomenutý odvolací súd.

Viac o téme: VäzeniePašeráčkaSúd PakistanTereza Hlůšková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu