Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Indický lekár kradol pacientom obličky

ilustračné foto
ilustračné foto

KÁTHMÁNDÚ – Polícia v Nepále vo štvrtok chytila indického lekára, ktorý údajne nelegálnym spôsobom odoberal pacientom obličky a predával ich pacientom čakajúcim na transplantáciu.

Policajti našli u Amita Kumára 230.000 dolárov v hotovosti a šek na 24.000 dolárov. Indická polícia po ňom vyhlásila medzinárodné pátranie, pretože je podozrivý, že orgány odoberal ľuďom bez ich súhlasu. Podľa odhadov predal klientom najmenej 500 obličiek.

Uchýlil sa do hotelu v odľahlom kraji južne od Káthmándú, ale hotelový personál na neho upozornil políciu, pretože ho spoznal na fotografiách zverejnených v televízii. Kumár uskutočňoval chirurgické zákroky na bohatom predmestí Dillí Gurgáon, kam si pre orgány prichádzali záujemcovia z celého sveta. Medzi nedobrovoľnými darcami vraj boli často negramotní príležitostní robotníci, ktorých na operačnej sále držali násilím a pod hrozbou zastrelenia. Mnohých zlákali prísľubom práce.

Polícia kliniku objavila v januári a zistila, že do zvláštneho podnikania podniku bolo zapojených niekoľko lekárov, nemocníc, stredoškolský zdravotnícky personál, a že k dispozícii bola aj pojazdné laboratórium. Policajti našli zoznam s menami 48 čakateľov na obličku. Pri záťahu v Gurgáone našli aj troch Grékov a dvoch Američanov, ktorí sa zrejme mali podrobiť transplantácii.

Indické zdravotníctvo je pre západných cudzincov lacné a mnohí si v Indii nechávajú urobiť chirurgické zákroky, vrátane operácií srdca. Prípad lekára z Dillí v Indii vyvolal búrlivú debatu o lekárskej etike a miestnych transplantačných zákonoch. Kumár v Indii používal niekoľko mien a podobným spôsobom ako v Gurgáone získaval orgány aj v iných častiach krajiny. India sa bude usilovať o jeho vydanie z Nepálu.

Indickí vyšetrovatelia sa pôvodne obávali, že ušiel do Kanady, kde má manželku a dvoch synov. Denník The Toronto Star napísal, že rodina žije na predmestí Bramptonu, kde si vlani kúpila drahý dom. Kumára v Bramptone videli naposledy pred Vianocami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu