Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Španielsko od stredy sprísňuje pravidlá v oblasti nosenia rúšok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielsko od stredy sprísňuje pravidlá v oblasti nosenia rúšok, ktoré budú povinné na všetkých verejných priestranstvách, informovala agentúra AFP.

Na základe pravidla zverejnenom v utorok v štátnom vestníku (Boletín Oficial del Estado - BOE) je v Španielsku povinné nosenie rúšok na všetkých verejných priestranstvách bez ohľadu na vzdialenosti medzi osobami, píše na svojej webovej stránke denník El País.

Doteraz to bolo povinné len v prípadoch, keď bola táto vzdialenosť menšia ako jeden a pol metra. Niektoré španielske autonómne spoločenstvá však zaviedli prísnejšie pravidlá i výnimky. Povinnosť nosiť rúška sa od stredy bude vzťahovať na celé územie krajiny.

Výnimku budú mať ľudia so zdravotnými problémami a dýchacími ťažkosťami i osoby venujúce sa športovej aktivite, píše AFP. Španielsko od začiatku pandémie zaznamenalo takmer 3,3 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 75.000 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Vláda sľúbila, že do konca leta zaočkuje 70 percent obyvateľov. Zatiaľ bolo zaočkovaných okolo 2,6 milióna obyvateľov tejto  približne 47-miliónovej krajiny.

Španielska ústredná vláda v utorok oznámila, že podnikne právne kroky voči zákonu, ktorý schválilo autonómne spoločenstvo Galícia na severe krajiny. Na základe tejto legislatívy, schválenej ešte vo februári, je očkovanie proti COVID-19 a iným chorobám povinné. Osobám, ktoré očkovanie odmietnu, hrozí pokuta až do výšky 3000 eur. Hovorkyňa vlády María Jesús Monterová povedala, že tento zákon "obmedzuje základné práva", a preto je predmetom celonárodnej legislatívy, nie legislatívy na úrovni regiónu.

Viac o téme: OpatreniaRúškoŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu