Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pompeo o správe WHO o pôvode KORONAVÍRUSU: Kamufláž podporovaná Pekingom

Bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
Bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (Zdroj: SITA/Adnan Abidi/Pool via AP)

WASHINGTON - Bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok uviedol, že správa medzinárodného tímu vyšetrovateľov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode koronavírusu SARS-CoV-2 je kamufláž podporovaná Pekingom, informovala agentúra AFP.

"Správa WHO je falošným pokračovaním dezinformačnej kampane Komunistickej strany Číny a WHO," napísal Pompeo na svojom súkromnom účte na Twitteri. "Preto som odporúčal, aby sme z WHO odišli," dodal. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus podľa Pompea spolupracoval s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom s cieľom zakryť šírenie vírusu z človeka na človeka.

Inštitút virológie v čínskom meste Wu-chan je podľa Pompea aj naďalej "najpravdepodobnejším" zdrojom vírusu a WHO je "spoluvinník". Odborníci, ktorí v čínskom meste Wu-chan počas januára a februára skúmali pôvod ochorenia COVID-19, vo svojej správe uviedli, že koronavírus sa pravdepodobne preniesol zo zvierat na človeka. Zároveň označili za "mimoriadne nepravdepodobnú" teóriu, že koronavírus unikol z wuchanského virologického laboratória. Tedros v utorok žiadal podrobnejšie vyšetrovanie možného úniku koronavírusu z laboratória a je podľa svojich slov pripravený vyslať do Číny ďalších expertov.

Pompeo bol ministrom zahraničných vecí počas vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa od apríla 2018 do januára tohto roka. Počas pôsobenia v úrade Čínu obviňoval zo zodpovednosti za pandémiu koronavírusu, pripomína AFP. Trump minulý rok oznámil, že USA z WHO oficiálne vystupujú.

Nový prezident USA Joe Biden v januári niekoľko hodín po uvedení do úradu podpísal nariadenie, ktorým proces vystúpenia USA z WHO zrušil. Takisto však kritizuje Peking za nedostatočnú transparentnosť pri spolupráci s medzinárodnými expertmi.

Prvý prípad ochorenia COVID-19 bol hlásený v stredočínskom meste Wu-chan v decembri 2019. Medzinárodné vyšetrovanie v tomto meste, ktoré cieľom bolo odhaliť pôvodný zdroj nákazy, sa začalo až v januári 2021.

Správa WHO je len prvý krok

Európska únia v utorok správu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) o pôvode ochorenia COVID-19 označila za "užitočný prvý krok". Na to, aby sme pochopili, ako sa vírus začal šíriť a ako sa preniesol na človeka, je potrebné viac práce, uviedla EÚ vo vyhlásení.

"Doteraz vykonanú prácu a dnes zverejnenú správu považujeme za užitočný prvý krok," uvádza sa vo vyhlásení EÚ. Únia však takisto vyjadrila ľútosť v súvislosti s posunom príchodu expertov do Číny a obmedzený prístup k vzorkám a údajom v počiatočnej fáze vyšetrovania. Členské krajiny EÚ tiež zdôraznili potrebu ďalšej práce na skúmaní pôvodu vírusu a toho, ako sa preniesol na ľudí. EÚ vo vyhlásení "všetky relevantné úrady" vyzvala, aby v ďalších stupňoch vyšetrovania pomohli.

Viac o téme: PodvodSprávaPôvodWHOKoronavírusMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu