Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Baník sa stal cez noc milionárom, stačilo mu objaviť drahokamy na FOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DODOMA - Baník z Tanzánie sa stal doslova cez noc milionárom, keď objavil zatiaľ dvaja najväčšie známe tanzanity, drahokamy, ktoré sa vyskytujú len na území tejto krajiny na východoafrickom pobreží a používajú sa na výrobu šperkov. Z predaja surových drahokamov, ktoré vážia dohromady 15 kilogramov, šťastný nálezca Saniniu Laizer utŕžil 3,4 milióna dolárov (tri milióny eur), píše server BBC.

"Zajtra bude veľká párty," povedal redaktorom Laizer, ktorý má štyri ženy a viac ako 30 detí. Novopečenému milionárovi po telefóne pogratuloval aj samotný tanzánsky prezident John Magufuli, podľa ktorého nález potvrdzuje bohatstvo krajiny. Keď sa Magufuli v roku 2015 ujímal prezidentského úradu, sľuboval, že sa bude usilovať o zvýšenie príjmov plynúcich vláde práve z ťažobného sektora. Súkromní baníci, medzi ktorých patrí aj Laizer, musia mať na hľadanie tanzanitu štátnu licenciu, aj napriek tomu ale dochádza k nelegálnej ťažbe. 

Baník sa stal cez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tanzanit, ktorý preslávila spoločnosť Tiffany & Co, je jeden z najvzácnejších drahokamov na zemi a podľa miestnych geológov sa jeho zásoby do dvadsiatich rokov úplne vyčerpajú. Modrý kameň má z rôznych strán rôzne sfarbenie s odleskami zelenej, červenej alebo fialovej. Jeho hodnota záleží okrem čistoty práve aj na farbe. Až doteraz vážil najťažší nájdený surový drahokam 3,3 kilogramu. 

Baník sa stal cez
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Laizer plánuje žiť rovnako ako doteraz a naďalej chovať kravy. V blízkosti svojho bydliska v oblasti Manyara chce ale vybudovať obchodné centrum a školu, pretože mnoho chudobných detí v jeho okolí nemá teraz prístup k vzdelaniu.

Viac o téme: DrahokamTanzániaSaniniu Laizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu