Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká rana pre Merkelovú: Tento prieskum ju nepoteší, v Nemecku rastie atmosféra zmeny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová Zobraziť galériu (2)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Popredný predstaviteľ stredopravého bloku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v nedeľu varoval, že v krajine rastie "atmosféra zmeny", keď prieskumy šesť mesiacov pred voľbami ukazujú pokles dôvery voličov v konzervatívcov dlhoročnej šéfky nemeckej vlády. Informovala o tom agentúra AP.

Prieskum pre nedeľňajšie noviny Bild am Sonntag ukázal, že únia CDU/CSU, ktorú tvoria Merkelovej Kresťanskodemokratická únia a bavorská Kresťanskosociálna únia, má aktuálne podporu len 25 percent voličov. Za posledný týždeň ide o pokles o dva percentuálne body, pričom v polovici januára bola podpora CDU/CSU ešte na úrovni 36 percent.

Zelení sú podľa tohto prieskumu s 23 percentami už len dva percentuálne body za konzervatívcami. Tretí sú koaliční sociálni demokrati z SPD, ktorí zostali na úrovni 17 percent. Krajne pravicová Alternatívna pre Nemecko a liberáli z FDP majú podporu po desať percent a stranu Ľavica by volilo deväť percent Nemcov.

Čísla korony stúpajú a preferencie únie klesajú

"Situácia je veľmi vážna," povedal pre Bild am Sonntag bavorský premiér a šéf CSU Markus Söder. "Čísla korony stúpajú a preferencie únie klesajú," zdôraznil politik, ktorý patrí k možným kandidátom únie CDU/CSU na kancelára v septembrových spolkových voľbách. Merkelová sa už o piate funkčné obdobie už uchádzať nebude.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Michael Kappeler)

Úniu CDU/CSU, ktorá vo voľbách v roku 2017 dostala takmer 33 percent hlasov, zasiahol škandál okolo obvinení viacerých poslancov z korupcie v súvislosti s nákupom ochranných pomôcok proti covidu, ako aj nespokojnosť s pomalým tempom očkovania v krajine. "Únia musí ukázať, že má stále silu a idey a že nie je vyčerpaná a opotrebovaná," konštatoval Söder.

Viac o téme: PrieskumNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu