Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA vyjadrili znepokojenie zo zadržania bývalých členov vlády v Bolívii

 Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v sobotu žiadal prepustenie bývalej bolívijskej prezidentky Jeanine Áňezovej i ďalších predstaviteľov bývalej vlády, informovala agentúra AP.

"Spojené štáty sú hlboko znepokojené v súvislosti s náznakmi nedemokratického správania a politizovania právneho systému v Bolívii," napísal Blinken na Twitteri. Bolívijská vláda by mala podľa Blinkena prepustiť zadržaných politikov a začať nezávislé a transparentné vyšetrovanie. Áňezovú zadržali 13. marca v súvislosti s údajným prevratom v roku 2019 proti exprezidentovi Evovi Moralesovi. Áňezová čelí obvineniam z terorizmu, sprisahania a protištátnej činnosti. Úrady takisto zadržali dvoch bývalých ministrov jej vlády.

Ľavicový prezident Morales opustil Bolíviu po tom, čo v krajine vypukli protesty v súvislosti s údajnou manipuláciou hlasov počas prezidentských volieb v roku 2019. Po Moralesovom odchode prevzala moc v krajine dočasná vláda na čele s pravicovou senátorkou Jeanine Áňezovou, ktorej nástup do prezidentského úradu vyvolal sériu protestov Moralesových stúpencov.

Pri zrážkach s armádou vtedy zahynulo 23 demonštrantov. Nové parlamentné a prezidentské voľby sa nakoniec uskutočnili 18. októbra 2020 a Moralesovo hnutie MAS ich presvedčivo vyhralo. Morales sa vrátil do Bolívie a Kongres následne udelil amnestiu tým ľudom, ktorých Áňezovej vláda obvinila v súvislosti s násilnými demonštráciami.

Viac o téme: VládaUSABolíviaAntony BlinkenJeanine Áňezová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu