Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Americký minister Blinken: Ľudské práva idú zlým smerom na celom svete

 Antony Blinken
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok varoval, že ľudské práva upadajú po celom svete, a zaviazal sa, že v tejto oblasti urobí viac práce. Hnev prejavil predovšetkým nad Čínou a Mjanmarskom, napísala tlačová agentúra AFP.

"Vývoj ľudských práv ide naďalej zlým smerom," povedal Blinken novinárom, keď predstavoval výročnú správu ministerstva. "Dôkazy toho vidíme v každom regióne sveta. Vidíme to na genocíde páchanej proti prevažne moslimským Ujgurom a ďalším etnickým a náboženským menšinovým skupinám v Sin-ťiangu," spresnil Blinken a spomenul čínsku provinciu.

Zopakoval tvrdenia z posledných dní predchádzajúcej americkej administratívy Donalda Trumpa, že čínske úrady páchajú v tomto západnom čínskom regióne genocídu. Toto obvinenie Peking odmieta. Blinken takisto skritizoval mjanmarskú armádu za jej tvrdé, krvavé zásahy proti protestujúcim, ktorí žiadajú obnovu demokracie.

"Čo najdôraznejšie odsudzujeme tieto a iné rozsiahle prípady porušovania ľudských práv, ktorých sa dopúšťajú barmské bezpečnostné sily," vyhlásil a použil pritom bývalý názov Mjanmarska. Minister Blinken skryto skritizoval aj Trumpov prístup, keď povedal, že administratíva prezidenta Joea Bidena neušetrí ani spojencov.

"Administratíva Bidena a (viceprezidentky) Harrisovej sa bude stavať proti porušovaniu ľudských práv, nech už k nim dôjde kdekoľvek - bez ohľadu na to, či sú páchateľmi nepriatelia alebo partneri," vysvetlil Blinken.

Viac o téme: SvetĽudské právaUSAAntony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu