Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biden sa pripojí na videosummit EÚ: Bude rokovať o zlepšení vzťahov

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

BRUSEL - Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok prostredníctvom videospojenia zúčastní na online summite hláv štátov a vlád Európskej únie. Témou diskusií bude okrem iného zlepšenie transatlantickej spolupráce po štyroch rokoch vlády Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

"Nastal čas na obnovu nášho transatlantického spojenectva," napísal na Twitteri predseda Európskej rady Charles Michel. Biely dom uviedol, že Biden sa bude v rámci diskusií s európskymi lídrami usilovať o "revitalizáciu vzťahov medzi USA a EÚ", a tiež o spoluprácu v boji proti pandémii a klimatickej zmene a o prehĺbenie obchodných vzťahov. Plánuje hovoriť aj o problematike Číny a Ruska a ďalších zahraničnopolitických otázkach, píše agentúra AFP.

Lídri 27 členských krajín EÚ sa budú na pravidelnom dvojdňovom summite, ktorý sa začína vo štvrtok, venovať mnohým otázkam, okrem iného priebehu očkovania proti novému koronavírusu či vzťahmi s Ruskom. Bidenove prvé priame rokovania s lídrami EÚ sú naplánované na štvrtok večer 20.45 h SEČ.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pozvala Bidena aj na globálny zdravotný summit, ktorý sa bude konať 21. mája v Ríme a jeho tému bude boj proti pandémii ochorenia COVID-19, na dôsledky ktorého v Európe a USA zomrelo dovedna už viac než dva milióny ľudí.

Viac o téme: SummitVzťahyZlepšenieUSAJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu