Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Švajčiari rozhodnú o manželstvách homosexuálov v referende

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŽENEVA - Odporcom návrhu zákona, ktorý umožňuje vo Švajčiarsku uzatvárať manželstvá osobám rovnakého pohlavia, sa podarilo zozbierať dostatočný počet podpisov na vyhlásenie referenda o tejto legislatíve. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Podľa švajčiarskej spolkovej vlády v Berne odporcovia konceptu "manželstiev pre všetkých" predložili takmer 70.000 podpisov, čo umožňuje vypísať referendum. Návrh zákona schválený švajčiarskym parlamentom vlani v decembri umožňuje nielen manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ale poskytuje lesbickým párom aj prístup k darcovstvu spermií. Tento bod je vo švajčiarskej spoločnosti obzvlášť kontroverzný.

Nový zákon môžu na základe švajčiarskeho systému priamej demokracie odporcovia napadnúť a predložiť na hlasovanie v referende, ak do 100 dní zozbierajú viac ako 50.000 platných podpisov, približuje agentúra AFP.

Plebiscit, ktorý je vo Švajčiarsku pomerne bežným úkazom, podnietila nestranícka iniciatíva, ktorá sa prezentuje sloganom "Áno manželstvu a rodine, nie manželstvu pre všetkých". Tvrdí, že "prirodzeným zväzkom" je iba manželstvo medzi mužom a ženou. Proti je však politické hnutie s názvom "Operácia Libero", ktoré tvrdí, že v prospech "manželstva pre všetkých" zhromaždilo 107.000 podpisov a chce sa zapojiť do referendovej kampane.

Švajčiarsko, ktoré sa často považuje za konzervatívne, je jedným z mála európskych štátov, kde manželstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú legálne. Krajina umožňuje párom osôb rovnakého pohlavia uzatvárať registrované partnerstvá, ktoré im však neposkytujú rovnaké práva ako manželstvo, napríklad v oblasti získavania občianstva či spoločnej adopcie detí.

Viac o téme: ReferendumZákonHomosexuáliManželstváŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu