Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Známe osobnosti spustili zbierku na podporu poľskej LGBTQ komunity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

VARŠAVA - Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru, poľská spisovateľka Olga Tokarczuková, sa pridala k osobnostiam, ktoré sa angažujú v globálnej crowd-fundingovej kampani na podporu práv komunity LGBTQ v Poľsku. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Okrem Olgy Tokarczukovej k verejne známym členom  nadácie Equaversity Foundation patria aj filmová režisérka nominovaná na filmovú cenu Oscar Agnieszka Hollandová či Antoni Porowski, hviezda seriálu Queer Eye, ktorý je za svoj výkon v tomto seriáli uvádzanom na platforme Netflix nositeľom ceny Emmy.

Poľská supermodelka Anja Rubik pred novinármi vyjadrila nádej, že založenie mimovládnej organizácie Equaversity Foundation pomôže získať po celom svete financie na podporu organizácií pôsobiacich v Poľsku vo sfére ochrany práv komunity LGBTQ.      

Práva homosexuálov v Poľsku sú za vlády konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá bojuje proti tomu, čo nazýva "LGBT ideológia", už roky výbušnou témou. Ako je známe, vplyvný šéf strany PiS Jaroslaw Kaczyňski označuje homosexuálov za hrozbu pre tradičnú rodinu, zatiaľ čo prezident Andrzej Duda postavil "ideológiu LGBT" na roveň s komunizmom.

Aj s podporou súčasnej konzervatívnej vlády sa niekoľko regiónov v Poľsku vyhlásilo za zóny bez "LGBT ideológie". V súvislosti s týmto javom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vlani v septembri varovala, že takzvané zóny bez LGBTQ "nemajú v našej únii miesto". Rada Európy vlani v decembri poukázala na zlý stav rešpektovania práv komunity LGBTQ v Poľsku. Situáciu tam v tejto oblasti označila za najhoršiu v Európskej únii, pričom uviedla, že poprední politici ju v posledných rokoch ešte zhoršili.      

V máji vyzvali desiatky veľvyslancov pôsobiacich v Poľsku na väčšiu ochranu práv LGBTQ v tejto krajine. Otvorený list s touto výzvou podpísali diplomati zo 40 krajín vrátane USA a väčšiny poľských partnerov EÚ, ako aj zástupcovia Európskej komisie, Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov  (UNHCR) a ďalších organizácií.

Viac o téme: PodporaZbierkaZnáme osobnostiPoľskoLGBTQ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu