Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rusko, USA, Čína a Pakistan vyzvali Taliban, aby nepokračoval v bojoch

Rokovania v Moskve
Rokovania v Moskve (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

MOSKVA - Rusko, Spojené štáty, Čína a Pakistan vyzvali po štvrtkových rokovaniach v Moskve afganskú vládu a militantné hnutie Taliban, aby zabránili ďalšiemu násiliu a usilovali sa o mierovú dohodu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame všetky strany konfliktu v Afganistane, aby obmedzili násilie v krajine, a hnutie Taliban, aby nevyhlasovalo začiatok svojej (každoročnej) jarnej ofenzívy a zabránilo tak ďalším obetiam na životoch s cieľom vytvoriť priaznivú atmosféru na dosiahnutie politicko-diplomatickej dohody," uvádza sa v spoločnom vyhlásení po rokovaniach v ruskej metropole. Zmienené štyri krajiny vystupujúce ako medzinárodní sprostredkovatelia tiež uviedli, že obe strany by mali dosiahnuť dohodu "čo najskôr" a ukončiť tak vojnu v Afganistane trvajúcu už viac ako štyri desaťročia.

Konferencia v Moskve sa konala v rámci zintenzívnenia rokovaní medzi afganskou vládou, Talibanom a USA s cieľom dohodnúť definitívny odchod amerických vojakov z Afganistanu. Spojené štáty podpísali vlani s Talibanom dohodu, v ktorej prisľúbili stiahnutie svojich vojakov z Afganistanu do 1. mája 2021. Militantné islamistické hnutie sa výmenou zaviazalo viesť mierové rozhovory s afganskou vládou. Americký prezident Joe Biden však dodržanie tohto termínu v stredu spochybnil slovami, že by to bolo "náročné".

Mierové rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou v Katare, ktoré začali vlani v septembri, odvtedy pokročili iba minimálne. Washington však chce oživiť mierový proces a dosiahnuť, aby Taliban a afganská vláda súhlasili s vytvorením určitej formy inkluzívnej vlády. Kremeľ plne podporuje vytvorenie dočasnej vlády zahrňujúcej Taliban. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na začiatku konferencie povedal, že "za zhoršujúcej sa vojensko-politickej situácie sú ďalšie odklady neprijateľné". Hlavný vyjednávač Talibanu mulla Abdul Ghání Barádar na moskovskej konferencii podľa hovorcu tohto hnutia uviedol, že Afgancom "by malo byť ponechané rozhodnutie o ich vlastnom osude".

Viac o téme: RokovaniaMierRuskoUSAČínaPakistanTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu