Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Stav lekára odsúdeného v Iráne na smrť za špionáž je kritický, tvrdia experti OSN

António Guterres
António Guterres (Zdroj: TASR/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, File)

ŽENEVA - Experti OSN na ľudské práva vo štvrtok vyhlásili, že Teherán musí okamžite prepustiť švédskeho vedca a lekára iránskeho pôvodu Ahmada Rezu Džalálího, ktorý je po mesiacoch dlhodobej samoväzby údajne v kritickom stave. Džalálí bol v Iráne odsúdený na trest smrti za špionáž.

Džalálí žil a pracoval v Štokholme, kde pôsobil na lekárskej univerzite v Karolínskom inštitúte. Počas návštevy Iránu v apríli roku 2016 bol uväznený a v októbri 2017 odsúdený na smrť. Tamojší súd ho uznal za vinného z toho, že izraelskej tajnej službe Mosad poskytol informácie o dvoch iránskych jadrových vedcoch, ktorí boli neskôr zavraždení.

Vo verdikte súdu, s ktorým sa oboznámil jeden z jeho obhajcov, sa uvádza, že Džalálí pracoval pre izraelskú vládu, ktorá mu následne pomohla získať trvalý pobyt vo Švédsku. Džalálí tieto tvrdenia odmietol a deklaroval, že bol potrestaný za to, že počas svojho pôsobenia v Európe odmietol vykonávať špionáž v prospech Iránu.

Osem nezávislých expertov - odborníkov na situáciu v oblasti práv v Iráne, na mimosúdne popravy, svojvoľné zadržiavanie a mučenie -, ktorých prešetrovaním poverila OSN, vo svojom vyhlásení upozornilo, že Džalálí sa ocitol na pokraji smrti. Uviedli v ňom, že Džalálí je už viac ako 100 dní v samoväzbe, pričom neustále žije s vedomím, že jeho poprava môže byť vykonaná kedykoľvek.

Podľa expertov existuje "iba jedno slovo, ktoré popisuje hrubé fyzické a psychické týranie Džalálího, a to je mučenie". Pre podozrenie zo špionáže alebo pokusov o zosadenie vlády v Iráne tamojšie úrady zadržali v uplynulých rokoch mnoho cudzincov alebo Iráncov s občianstvom inej krajiny. Teherán však dvojité občianstvo neuznáva, a tak tieto osoby nemajú nárok ani na konzulárnu pomoc.

Viac o téme: LekárExpertiIránOSNAhmad Reza Džalálí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu