Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Nečakané prvenstvo: Táto krajina udivuje svet! Očkuje rýchlejšie, než všetci ostatní

Očkovanie proti covid-19 v Čile Zobraziť galériu (5)
Očkovanie proti covid-19 v Čile (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

SANTIAGO DE CHILE - Čile dokončilo ďalšiu etapu očkovania proti covidu-19 o dva týždne skôr, než plánovalo, a budúci týždeň začne aplikovať vakcínu ľuďom vo veku 50 až 59 rokov. Zaočkovaných je v tejto juhoamerickej krajine oboma dávkami už 12 percent populácie. Čile je tak v prepočte na obyvateľa v očkovaní v prvej svetovej desiatke a podľa databázy Our World in Data očkuje teraz najrýchlejšie na svete.

KORONAVÍRUS Experti odporúčajú túto vakcínu: Je vhodná aj pre krajiny s nebezpečnými mutáciami

Čílsky prezident Sebastián Piňera v utorok oznámil, že v jeho krajine, ktorá má asi 19 miliónov obyvateľov, bolo už oboma dávkami vakcíny zaočkovaných 2,287 milióna ľudí. Najmenej jednu dávku aplikovali zdravotníci viac než piatim miliónom Čiľanov, tento cieľ chcela vláda splniť do konca marca.

Sebastián Piňera
Zobraziť galériu (5)
Sebastián Piňera  (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Piňera prisúdil úspech "všetkým Čiľanom" a vyhlásil, že ďalším cieľom jeho vlády je naočkovať všetkých 15,2 milióna Čiľanov, ktorým možno vakcínu podať, do konca prvého polroka.

VIDEO Nečakané prvenstvo: Táto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

V Čile bolo doteraz aplikovaných približne 7,2 milióna dávok vakcíny proti covidu-19, z toho asi 6,6 milióna bola čínska vakcína Coronavac, zvyšok americko-nemecká vakcína firiem Pfizer/BioNTech.

Čile začalo očkovať proti covidu-19 ako prvá krajina v Latinskej Amerike spolu s Mexikom a Kostarikou 24. decembra, vtedy ale očkovalo len niekoľko tisíc zdravotníkov. Hromadné očkovanie sa začalo v Čile 3. februára a postupovalo sa podľa vekových kategórií od najstarších ročníkov. Postupne, tiež podľa veku, sa pozývali na očkovanie učitelia, potom aj osoby s chronickými chorobami. Tento piatok sa u ľudí s chronickými chorobami dostane už aj na najmladších (od 16 do 21 rokov).

VIDEO Nečakané prvenstvo: Táto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

Napriek úspešnej očkovacej kampani evidujú v Čile posledné dva týždne nárast nákaz koronavírusom SARS-CoV-2, ktorých sa tam od začiatku pandémie doteraz potvrdilo 905 212, z toho 21 816 v súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo.

Za úspešnou očkovacou kampaňou v Čile, ktoré viedlo vlani aj regionálne tabuľky v testovaní v prepočte na obyvateľa, je podľa analytikov rýchle a priame jednanie s radom laboratórií, vysoká úroveň tamojšieho zdravotníctva i schopnosti prezidenta Piñeru, bývalého podnikateľa. Prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v Čile zaznamenali začiatkom minulého marca, už v máji poveril prezident tajomníka ministerstva zahraničia Rodriga Yáňeza, aby sa venoval výhradne rokovaniu s laboratóriami vyvíjajúcimi vakcínu. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaČileCovid-19Koronavíus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu