Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dvaja Kanaďania obvinení zo špionáže sa čoskoro postavia pred čínsky súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

PEKING - V Číne sa v najbližších dňoch začne súdny proces s dvoma Kanaďanmi obvinenými zo špionáže, uviedla v stredu kanadská vláda, ktorú cituje agentúra AFP.

Čínska vláda informovala kanadskú ambasádu v Pekingu, že súdne pojednávanie s podnikateľom Michaelom Spavorom sa uskutoční v piatok 19. marca, a pojednávanie s bývalým diplomatom Michaelom Kovrigom je naplánované na pondelok 22. marca, uviedol vo vyhlásení kanadský minister zahraničných vecí Marc Garneau.

Šéf rezortu diplomacie následne zopakoval postoj Kanady, že Peking "svojvoľne zadržal" jej občanov. Ottawa "je naďalej hlboko znepokojená nedostatkom transparentnosti v súvislosti s týmito konaniami," dodal Garneau Oboch mužov v Číne zatkli v decembri 2018. Vlani v júni ich tamojšie úrady obvinili zo špionáže.

Kanada a ďalšie západné krajiny vnímajú zatknutie dvojice Kanaďanov ako odplatu za zadržanie poprednej manažérky čínskej firmy Huawei Meng Wan-čou. Stalo sa tak vo Vancouveri taktiež v decembri 2018, Čína niekoľko dní na to zatkla oboch Kanaďanov. Peking akúkoľvek spojitosť oboch prípadov odmieta.

Meng Wan-čou kanadské úrady zadržali na základe zatykača vydaného americkými úradmi. Spojené štáty voči čínskej manažérke vzniesli obvinenia z krádeže obchodných tajomstiev a porušenia sankcií voči Iránu. Obe kauzy viedli k zhoršeniu vzťahov medzi Ottawou a Pekingom.

Viac o téme: ŠpionážČínaKanaďaniaČínsky súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu