Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Súd s francúzskym exprezidentom Sarkozym odročili pre ochorenie obhajcu

Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy
Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena, File)

PARÍŽ - Súdny proces s bývalým francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym, ktorý čelí obvineniam z nelegálneho financovania neúspešnej prezidentskej kampane v roku 2012, v stredu odročili. Informovala o tom agentúra AP.

Súd bol prerušený a odročený na 20. mája, pretože jeden z obhajcov bol hospitalizovaný s ochorením COVID-19. Parížsky súd začal v stredu skúmať Sarkozyho prípad po tom, čo bol bývalý prezident začiatkom marca odsúdený za korupciu v inom prípade. Šesťdesiatšesťročný Sarkozy, ktorý bol prezidentom v rokoch 2007 až 2012, čelí obvineniam, že vo svojej neúspešnej prezidentskej kampani na znovuzvolenie v roku 2012 minul takmer dvojnásobok maximálnej povolenej sumy 22,5 milióna eur. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok a pokuta 3750 eur. Sarkozy protiprávne konanie popiera.

Sarkozyho odsúdili 1. marca pre obvinenia z korupcie na rok väzenia. Celkovo mu súd v Paríži vymeral tri roky odňatia slobody, z toho dva podmienečne. Rovnaký trest žalobcovia žiadali pre jeho dlhoročného advokáta Thierryho Herzoga, ako aj pre prokurátora Gilberta Aziberta. Obaja dostali rovnaký trest. Sarkozy a Herzog boli odsúdení pre obvinenia z korupcie a zvýhodňovania na základe údajného pokusu o podplatenie Aziberta z roku 2014 so zámerom získať tajné informácie o vyšetrovaní financovania predvolebnej kampane.

Bývalý prezident to mal oplatiť podporou tohto vysokopostaveného úradníka pri jeho žiadosti o "pohodlnú" pracovnú pozíciu v Monaku. Azibert bol v inkriminovanom čase vedúcim poradcom na najvyššom odvolacom súde Francúzska. Zmienenú prácu v Monaku napokon nedostal. Sarkozy je obvinený aj z prijatia miliónov eur od bývalého líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího na svoju predvolebnú kampaň v roku 2007.

Viac o téme: ExprezidentOdročenieSúd FrancúzskoNicolas Sarkozy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu