Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Maďarská vláda od Bruselu teraz očakáva vakcíny, nie očkovací pas

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko od Európskej únie (EÚ) teraz očakáva vakcíny proti novému druhu koronavírusu, a nie pas. Uviedlo to v stredu v Budapešti Vládne informačné centrum (KTK) v reakcii na oznámenie Bruselu o návrhu zavedenia očkovacieho pasu.

"Brusel pokazil zaobstarávanie vakcín, miera zaočkovanosti je preto v krajinách Európy veľmi nízka," píše sa v stanovisku maďarskej vlády. Kabinet podčiarkol, že očkovacie pasy Únie budú vystavovať členské krajiny a že dostanú ho všetci zaočkovaní občania Maďarska nezávisle na tom, akou očkovacou látkou, povolenou v Maďarsku, bol zaočkovaný, pretože to umožňuje pripravovaná legislatíva. Kým sa však legislatívny proces v tejto záležitosti v EÚ dotiahne dokonca, Maďarsko bude mať už uzavretý proces podávania vakcín vďaka tomu, že si zaobstaralo očkovacie látky z viacerých zdrojov, tvrdí maďarská vláda.

Digitálne zelené preukazy, považované za akési "očkovacie pasy", uľahčia bezpečný a voľný pohyb osôb v rámci EÚ počas pandémie ochorenia COVID-19. Uviedla to v stredu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v Bruseli pri predstavení nového súboru protipandemických opatrení.

Viac o téme: VládaPasOčakávanieVakcínyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu