Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Súčasťou britského pobrexitového plánu je aj rozšírenie jadrového arzenálu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRITÁNIA - Britský premiér Boris Johnson predstavil v utorok Dolnej snemovni parlamentu správu o bezpečnosti, obrane a zahraničnej politike. Jej súčasťou je okrem iného aj plán rozšíriť britský arzenál jadrových zbraní, informovala agentúra AFP.

"Celková zásoba jadrových zbraní Spojeného kráľovstva bude najviac 260 hlavíc," píše sa v správe. Vzhľadom na nové hrozby podľa nej britská vláda už nemôže dodržiavať svoj záväzok postupne znižovať počet jadrových hlavíc. Kampaň za jadrové odzbrojenie (CND) a Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN) rozšírenie britského jadrového arzenálu odsúdili.

Prezentovaný 120-stranový dokument nazvaný "Globálna Británia v dobe konkurencie" predostiera úlohu Spojeného kráľovstva v medzinárodnom spoločenstve po brexite. Správa sa venuje aj Rusku, ktoré označuje za "najakútnejšiu priamu hrozbu pre Spojené kráľovstvo".

Johnsonova vláda podľa správy považuje Áziu a špecificky indopacifický región za veľmi dôležitý z hľadiska rozvíjajúcich sa ekonomík vrátane Vietnamu a Indonézie, avšak i z hľadiska bezpečnosti a "globálnych ambícii (Británie) podporovať otvorené spoločnosti". Johnson v parlamente oznámil, že budúci mesiac navštívi Indiu.

Británia síce považuje Čínu za kľúčového partnera, a to najmä v oblasti klimatických zmien, zároveň však poukazuje na jej rastúci vplyv, ktorý bude podľa správy pravdepodobne najdôležitejším geopolitickým faktorom tohto desaťročia.

Správa sa ďalej zameriava tiež na vesmír a kybernetiku, ako aj na zlepšenie schopnosti Británie rýchlo reagovať na bezpečnostné hrozby vytvorením novej situačnej miestnosti v štýle amerického Bieleho domu. Navrhuje tiež nové operačné stredisko pre boj proti terorizmu.

Viac o téme: PlánRozšírenieArzenálVeľká BritániaBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu