Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Mjanmarsku od začiatku protestov zahynulo už viac ako 300 ľudí

Pokračujúce protesty v Mjanmarsku Zobraziť galériu (3)
Pokračujúce protesty v Mjanmarsku (Zdroj: SITA/AP Photo)

RANGÚN - Počet demonštrantov, ktorí prišli o život od začiatku protestov voči prevratu v Mjanmarsku, presiahol 300. V piatok to oznámilo Združenie pre pomoc politickým väzňom (AAPP), z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AP.

Od februárového vojenského prevratu zahynulo podľa správ aktivistov celkovo 320 osôb. Tento údaj zahŕňa iba zdokumentované prípady a skutočný počet obetí je "pravdepodobne oveľa vyšší", uviedlo AAPP. Vo štvrtok bolo zabitých 11 ľudí. Aktivistom sa podarilo overiť aj ďalších 23 úmrtí, ku ktorým došlo v predchádzajúcich dňoch.

V Mjanmarsku od začiatku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Nezisková organizácia AAPP takisto uviedla, že od prevratu z 1. februára bolo do štvrtka tohto týždňa v krajine zadržaných, obvinených alebo odsúdených 2891 osôb. Väčšina osôb zostáva vo väzbe. Situácia v Mjanmarsku je napätá od 1. februára, keď sa moci ujala armáda, zosadila faktickú líderku krajiny Aun Schan Su Ťij a na jeden rok vyhlásila výnimočný stav. Okrem nej zadržala i mjanmarského prezidenta Win Mjina a ďalších popredných predstaviteľov Su Ťijinej vládnucej strany Národná liga za demokraciu (NLD).

V Mjanmarsku od začiatku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Armáda 1. februára zabránila konaniu ustanovujúceho zasadnutia nového parlamentu zvolenému vo voľbách z vlaňajšieho novembra, v ktorých drvivo zvíťazila NDL. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

Viac o téme: ProtestyPrevratúmrtiaMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu