Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Katolícki kňazi nemôžu požehnávať homosexuálne zväzky, rozhodol Vatikán

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Andrew Medichini)

RÍM - Katolícka cirkev a jej kňazi nemôžu požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia, pretože "Boh nemôže požehnať hriech", rozhodla v pondelok vatikánska Kongregácia pre náuku viery. Informovala o tom agentúra AP.

Dvojstranový dekrét tejto vatikánskej inštitúcie, ktorej úlohou je dohliadať na dodržiavanie katolíckej doktríny vo veciach viery a mravov, je oficiálnou odpoveďou svätej stolice na otázku, či katolícki duchovní môžu žehnať homosexuálnym zväzkom.

Toto rozhodnutie však nie je posudkom homosexuálnych osôb ako takých, pokračuje vyhlásenie, pod ktoré sa podpísal prefekt kongregácie, kardinál Luis Ladaria. K homosexuálom sa musí spoločnosť správať s rešpektom a dôstojnosťou, ale homosexuálny pohlavný styk je napriek tomu neprirodzený, približuje AP tradičný postoj Vatikánu.

Pápež František vlani verejne podporil právnu ochranu pre registrované partnerstvá homosexuálov a odobril potrebu zákonov, ktoré takýto zväzok umožňujú. Vatikán však následne vysvetlil, že sa jeho vyjadrenia týkali len právnej oblasti, a nie oblasti cirkevnej.

Viac o téme: SobášVatikánCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu