Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Guvernér Colorada uzavrel manželstvo: TOTO spravil ako prvý v histórii USA

Guvernér Colorada Jared Polis na sobáši s jeho partnerom Marlonom Reisom
Guvernér Colorada Jared Polis na sobáši s jeho partnerom Marlonom Reisom (Zdroj: SITA/Jocelyn Augustino via AP)

DENVER - Guvernér amerického štátu Colorado Jared Polis v stredu uzavrel manželstvo so svojím dlhoročným partnerom Marlonom Reisom. Informovala o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke stanica CNN s odvolaním sa na kanceláriu guvernéra.

Polis je prvý príslušník komunity LGBTQ v USA, ktorý uzavrel manželstvo počas pôsobenia vo funkcii guvernéra amerického štátu, píše CNN s odvolaním sa na organizáciu LGBTQ Victory Fund. Svadba bola podľa CNN tradičný židovský obrad, ktorý sa konal na otvorenom priestranstve a každý účastník musel mať negatívny test na ochorenie COVID-19. Polis aj Reis toto ochorenie prekonali. Títo dvaja muži sú spolu už 18 rokov a vychovávajú dve deti vo veku sedem a deväť rokov.

Prvý homosexuálny guvernér

Polis bol za guvernéra zvolený v novembri 2018 ako prvý otvorene homosexuálny kandidát v histórii amerických volieb do tohto zastupiteľského úradu. Prvou bisexuálnou guvernérkou sa stala v roku 2015 Kate Brownová, ktorú zvolili za guvernérku Oregonu, kým ďalší guvernér, Jim McGreevey zo štátu New Jersey, ohlásil svoju homosexuálnu orientáciu pred svojím odstúpením v roku 2004.

 

 

Viac o téme: ColoradoLGBTIJared PolisMarlon Reis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu