Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Navaľného previezli z väznice Koľčugino: Špekuluje sa, že do tábora v Pokrove

Alexej Navaľnyj Zobraziť galériu (2)
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Ruské úrady oznámili právnikom ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, že ich mandanta previezli z vyšetrovacej väznice v meste Koľčugino vo Vladimirskej oblasti. Miesto, kam ho previezli, však neoznámili.

Navaľného právnička Oľga Michajlovová pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedla, že úrady sú pritom o prevozoch odsúdených povinné informovať, a to právnikov i príbuzných. Spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že Navaľnyj sa ocitol vo väzbe v polovici januára - hneď po svojom návrate z liečenia v Nemecku.

Následne mu súd vo februári zmenil pôvodne podmienečný trest väzenia vynesený v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v cele predbežného zadržania a v domácom väzení, si bude musieť vo väzení odsedieť dva a pol roka. Meduza.io spresnila, že 25. februára bol Navaľnyj preložený z moskovskej vyšetrovacej väznice Matrosskaja tišina, pričom až 3. marca vyšlo najavo, že je vo väznici v meste Koľčugino.

Agentúra TASS vtedy s odvolaním sa na vlastné zdroje uviedla, že ide o "karanténu pred prevozom do nápravného tábora č. 2 v Pokrove". Niekoľko médií už skôr informovalo, že Navaľnyj si svoj trest odsedí práve v tomto väzenskom zariadení.

Na snímke ruský opozičný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Babuskinsky District Court Press Service via AP)

TASS: Navaľného previezli z väznice Koľčugino do Pokrova

Ruského opozičného politika Alexeja Navaľného previezli do nápravného tábora č. 2 (IK-2) v meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti, kde si odpyká trest vynesený v kauze Yves Rocher. S odvolaním sa na orgány činné v trestnom konaní o tom v piatok večer informovala agentúra TASS. Politikova právnička Oľga Michajlovová dodala, že v piatok celý deň aj s kolegom čakali, kým im vedenie vyšetrovacej väznice v Koľčugine umožní stretnutie s Navaľným.

Pod rôznymi zámienkami úrady stretnutie stále odďaľovali, až im napokon dozorcovia na konci pracovnej zmeny oznámili, že ich mandant bol prevezený do iného zariadenia. Odmietli však uviesť kam. 

Viac o téme: RuskoAlexej NavaľnyjKoľčuginoPokrovNápravný tábor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu