Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Japonský premiér plánuje navštíviť USA: Stretnutie s Bidenom má byť už v apríli

Japonský premiér Jošihide Suga
Japonský premiér Jošihide Suga (Zdroj: SITA/Yuichi Yamazaki/Pool via AP)

TOKIO - Japonský premiér Jošihide Suga sa plánuje budúci mesiac v Spojených štátoch stretnúť s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Šlo by tak o prvé osobné stretnutie prezidenta Bidena so zahraničným lídrom od jeho nástupu do úradu, informoval v piatok generálny tajomník japonského úradu vlády Kacunobu Kató, ktorého citovala agentúra AFP.

"Ak to rôzne okolnosti dovolia, premiér Suga navštívi USA už v prvej polovici apríla," oznámil Kató na tlačovom brífingu. Zároveň upozornil, že predseda japonskej vlády, ako aj ostatní členovia delegácie by sa pred vycestovaním dali zaočkovať proti koronavírusu. O možnom osobnom stretnutí týchto lídrov už informovali japonské aj americké médiá, zatiaľ ho však oficiálne nepotvrdila ani jedna strana, približuje AFP.

Japonská vláda má záujem o čo najskoršie stretnutie svojho ministerského predsedu so šéfom Bieleho domu aj preto, aby sa utvrdila v pozícii Spojených štátov ako silného spojenca Japonska, a to najmä v kontexte narastajúcej regionálnej hrozby zo strany Číny, približuje AFP. Suga a Biden sa medzitým stretnú v piatok, aj keď len dištančne, keďže budú virtuálne rokovať aj s predstaviteľmi Indie a Austrálie.

Viac o téme: USAJaponskoJoe BidenJošihide Suga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu