Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čech (38) chcel odletieť do Dubaja: FOTO To, čo našli v jeho batožine, sa len tak nevidí!

Zdenek a jeho batožina Zobraziť galériu (3)
Zdenek a jeho batožina (Zdroj: NCA)

LONDÝN/PRAHA - Na viac ako dva roky väzenia bol v Británii odsúdený český občan, ktorý sa vlani pokúsil prepašovať z krajiny takmer 1,4 milióna libier (cca 1,63 milióna eur) v hotovosti. Muž čelil obvineniu z prania špinavých peňazí, k čomu sa na súde priznal.

Českého kamionistu (45) zastavila v Írsku polícia: FOTO Vo vozidle ju čakalo bohaté prekvapenie

Pohraničná stráž zadržala 38-ročného Zdenka Kamaryta 8. novembra 2020 na letisku Heathrow, odkiaľ chcel odletieť do Dubaja. K odbaveniu dal tri kufre, ktoré boli napchaté balíčkami s bankovkami v celkovej hodnote viac ako 1,3 milióna libier. V príručnej batožine mal ďalších 50-tisíc libier, vrátane 50-librových bankoviek ukrytých v ponožkách. Informoval o tom vo štvrtok Národný kriminálny úrad (NCA).

Čech (38) chcel odletieť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NCA)

S Čechom cestovala žena, ktorá bola obvinená z prania špinavých peňazí spoločne s ním, neskôr však bola prepustená. Muža, ktorý pochádza z Českých Budějovíc, poslal britský súd v utorok 9. marca do väzenia na 26 mesiacov.

Kamaryt pôvodne tvrdil, že je obchodník s cudzími menami a že za hotovosť v kufroch chcel nakúpiť hodinky. Kto mu peniaze odovzdal a kam ich má prepraviť, odmietol povedať.

"Bol to pomerne drzý pokus vyviezť peniaze z krajiny - jeho kufre neobsahovali takmer nič iné ako balíčky s bankovkami," vyhlásil Ian Truby z britského Národného kriminálneho úradu. "Nepochybujem o tom, že dotyčný vedel, že tieto peniaze sú zisky z kriminálnej činnosti a budú investované do ďalších zločineckých aktivít. Dôsledky toho ho ale nezaujímali," dodal.

Čech (38) chcel odletieť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: NCA)

Predseda Asociácie pre anglické právo Jakub Honzík sa domnieva, že odsúdený muž má šancu na vydanie do Česka, ak o to bude stáť. "Británia bývala k podobným žiadostiam ústretová, v roku 2010 nám vydala aj Čecha odsúdeného za vraždu na doživotie. V dôsledku brexitu je ale teraz proces vydávania komplikovanejší," povedal ČTK český advokát. 

Viac o téme: Súd ČechVeľká BritániaPranie špinavých peňazíZdenek Kamaryt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu