Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pápež vyzval na boj proti zločineckým skupinám, ktoré bohatnú na pandémii

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini, file)

VATIKÁN - Pápež František vyzval v nedeľu na boj proti zločineckým organizáciám typu mafie, ktoré po celom svete zneužívajú súčasnú pandémiu koronavírusu na vlastné obohatenie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Mafie sú prítomné v rôznych častiach sveta a využívajú pandémiu na vlastné obohatenie prostredníctvom korupcie," povedal pápež vo videoposolstve, ktoré zverejnil v deň, keď si Taliansko pripomína pamiatku obetí organizovaného zločinu. Hlava katolíckej cirkvi označila mafiánske organizácie za "hriešne štruktúry", ktorých konanie je v rozpore s duchom evanjelia. Hoci by si aj niektorí ich členovia zachovávali zdanie vonkajšej zbožnosti, v skutočnosti sa dopúšťajú modloslužby, zdôraznil pápež.  

Medzinárodná policajná organizácia Interpol vydala koncom minulého roku globálne varovanie pred snahami zločineckých skupín o infiltrovanie a narušenie dodávateľských reťazcov vakcín proti novému koronavírusu alebo o predaj falošných očkovacích látok a liekov proti covidu. Polícia v Juhoafrickej republike nedávno skonfiškovala stovky falošných vakcín a zadržala niekoľko podozrivých. 

V Taliansku ponúkajú zločinecké klany napríklad finančnú a potravinovú pomoc chudobným rodinám, ktoré zruinovala koronakríza. Za úžernícke úroky ponúkajú tiež pôžičky podnikateľom, ktorí sa pokúšajú zachrániť svoje prevádzky. V posledných rokoch sa najvplyvnejšou a najobávanejšou zločineckou organizáciou v Taliansku stala kalábrijská 'Ndrangheta, ktorá v tomto smere predstihla aj sicílsku Cosa Nostru. Členovia 'Ndranghety zarábajú najmä na predaji drog a operujú aj v mnohých ďalších krajinách sveta. 

Viac o téme: BojVýzvaPandémiaKoronavírusPápež FrantišekZločinecké skupiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu