Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pápež prijal rezignáciu nemeckého arcibiskupa obvineného v správe o zneužívaní

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

KOLÍN NAD RÝNOM - Pápež František v pondelok prijal rezignáciu nemeckého arcibiskupa Stefana Hesseho, ktorého nedávno v správe - týkajúcej sa pohlavného zneužívania maloletých v diecéze v Kolíne nad Rýnom - obvinili zo zanedbania povinností. O rozhodnutí Vatikánu informovala diecéza v nemeckom Hamburgu, približuje agentúra DPA.

Hamburský arcibiskup Hesse požiadal v súvislosti s obvineniami o uvoľnenie z funkcie 18. marca krátko po tom, čo správu zverejnili nemeckí právnici Björn Gercke a Kerstin Stirnerová. Správa v rozsahu 800 strán, ktorej vypracovanie nariadil kolínsky arcibiskup Rainer Maria Woelki, zaznamenala 202 obvinených a 314 obetí pohlavného zneužívania v rokoch 1975-2018. Celkovo upozornila na 75 prípadov zanedbania povinností vysokopostavenými duchovnými. Teraz už bývalého hamburského arcibiskupa Hesseho sa týkalo 11 z nich.

Hesse vo zverejnenom videu priznal, že v minulosti spravil chyby, a oľutoval, že svojím konaním alebo nereagovaním na hlásené prípady mohol spôsobiť utrpenie obetiam sexuálneho zneužívania a ich príbuzným. "Nikdy som sa nezúčastnil na utajovaní (prípadov)," zdôraznil. "Som však pripravený niesť časť zodpovednosti za zlyhanie systému," povedal Hesse, ktorý v minulosti pôsobil vo vysokých cirkevných funkciách práve v kolínskej arcidiecéze.

Viac o téme: ArcibiskupRezignáciaZneužívanieObvinenie NemeckoPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu