Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS V Paríži zakázali konzumáciu alkoholu na vyhľadávaných miestach

Emmanuel (vľavo) a Martin fajčia cigaru počas improvizovaného obeda na brehu rieky Seina v Paríži
Emmanuel (vľavo) a Martin fajčia cigaru počas improvizovaného obeda na brehu rieky Seina v Paríži (Zdroj: TASR/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - V Paríži z dôvodu epidemiologickej situácie rozšírili zákaz konzumácie alkoholu na mnoho verejných priestranstiev. Oznámila to v piatok tamojšia policajná prefektúra, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra DPA.

Po novom je zakázané požívať alkoholické nápoje napríklad na nábreží Seiny, pri kanáli Saint-Martin či vychýrenom námestí Place du Tertre ležiacom pri Chráme najsvätejšieho Ježišovho srdca (Sacré-Cour), ako aj na mnohých ďalších miestach. Okrem tohto nariadenia budú musieť svoje prevádzky zároveň zatvoriť obchody s plochou väčšou ako 10.000 štvorcových metrov s výnimkou potravín.

Mnohí Parížania trávili uplynulý víkend, počas ktorého bolo dobré počasie, na čerstvom vzduchu. V dôsledku toho boli mnohé miesta, ako napríklad nábrežie Seiny či okolie parížskych kanálov, veľmi preplnené, približuje DPA. Paríž je jednou z celkovo 23 oblastí, pre ktoré francúzska vláda vyhlásila zvýšenú úroveň pohotovosti pred koronavírusom. Víkendový lockdown, aký začal od minulého víkendu platiť v mestách Nice, Dunkerque či v departemente Pas-de-Calais, však v hlavnom meste nezaviedli.

Primátorka Paríža Anne Hidalgová označila takéto čiastočné lockdowny za "neľudské", hoci jej zástupca v úrade krátko predtým navrhol v metropole tvrdý niekoľkotýždňový lockdown s následným opätovným otvorením reštaurácií alebo kultúrnych centier. Po ostrej kritike od tohto návrhu upustil, pripomína DPA. Agentúra dodáva, že v Paríži pripadalo za posledné obdobie v prepočte na 100.000 obyvateľov 322 prípadov infekcie, zatiaľ čo celoštátny priemer je len 220 prípadov.

Viac o téme: PandémiaFrancúzskoParížKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu