Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Nová dohoda: Izrael, Dánsko a Rakúsko budú spoločne vyvíjať a vyrábať vakcíny

Lídri Izraela, Rakúska a Dánska Zobraziť galériu (3)
Lídri Izraela, Rakúska a Dánska (Zdroj: SITA/Olivier Fitoussi/Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Lídri Izraela, Rakúska a Dánska vo štvrtok oznámili, že sa dohodli na spoločnom vývoji a výrobe vakcín budúcej generácie proti koronavírusu. Informovali o tom na tlačovej konferencii v Jeruzaleme.

Tieto tri krajiny zriadia "výskumný a vývojový fond" a začnú robiť "spoločné kroky smerujúce k výrobe budúcich vakcín", vyhlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Po jeho boku stáli dánska premiérka Mette Frederiksenová a rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Kurz ohlásil partnerstvo s Izraelom v pondelok 1. marca so slovami, že Európska agentúra pre lieky (EMA) je "v schvaľovaní vakcín príliš pomalá".

KORONAVÍRUS Nová dohoda: Izrael,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Olivier Fitoussi/Pool Photo via AP)

"Nemôžeme sa už výlučne spoliehať na Európsku úniu," povedal Kurz pred odletom do Izraela, kde ho čakali vo štvrtok spomínané rokovania o spolupráci. Európski predstavitelia čelia tlaku, aby sa urýchlilo očkovanie proti koronavírusu v EÚ, ktoré zaostáva v porovnaní s Izraelom či Britániou. Tieto dve krajiny schválili vakcíny o niekoľko týždňov skôr než EMA. Francúzsko však kritizovalo plány Rakúska a Dánska spolupracovať s Izraelom na výskume a výrobe očkovacích látok proti koronavírusu. Takéto úsilie podľa Paríža ešte viac poškodí jednotu Európskej únie v otázke očkovacej kampane.

KORONAVÍRUS Nová dohoda: Izrael,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Olivier Fitoussi/Pool Photo via AP)

Viac o téme: VýrobaDánskoVakcínyRakúskoIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu