Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O budúcom premiérovi v Izraeli môže rozhodnúť malá arabská strana

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: TASR/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM - Vzhľadom na tesné výsledky utorkových parlamentných volieb v Izraeli je možné, že o budúcom premiérovi napokon rozhodne malá arabská strana. Napísala to v stredu agentúra AP s odvolaním sa na predbežné výsledky hlasovania.

Po sčítaní takmer 90 percent hlasov zvádzajú tesný súboj o prvé miesto pravicová koalícia vedená premiérom Benjaminom Netanjahuom a rôznorodé spektrum strán, ktoré sú odhodlané ho z postu vytlačiť. Pre zostavenie vládnucej koalície budú možno obe zoskupenia potrebovať podporu Islamského hnutia (Ra'am), ktoré zastupuje záujmy izraelských Arabov. Podľa predbežných výsledkov táto strana získala päť kresiel v 120-člennom Knesete, čo môže stačiť na to, aby sa stala povestným jazýčkom na váhach a rozhodla tak o Netanjahuovej politickej budúcnosti.

Je to zvláštna situácia pre Netanjahua, ktorý sa v minulosti dostal k moci tým, že odmietol hľadať kompromis v rokovaniach s Palestínčanmi a v predchádzajúcich volebných kampaniach využíval aj rasistickú rétoriku, v rámci ktorej príslušníkov arabskej menšiny v Izraeli označoval za sympatizantov terorizmu, komentuje AP. Predseda hnutia Ra'am Mansúr Abbás v stredu zopakoval, že nevylučuje spoluprácu so žiadnou budúcou koalíciou. Zároveň naznačil, že hnutie má záujem nielen o pôsobenie v parlamente, ale potenciálne aj vo vládnom kabinete.

Podľa AP je však nepravdepodobné, že by hnutie Ra'am vládlo spolu s Netanjahuovou stranou Likud. Pre zostavenie vlády totiž Netanjahu potrebuje aj podporu židovskej ortodoxnej strany Tekuma (Obroda), ktorej vedúci členovia sa hlásia k rasistickým názorom. Podľa výsledkov zverejnených britskou spravodajskou stanicou BBC má blok strán podporujúcich Netanjahua zatiaľ 59 kresiel. Tábor Netanjahuových odporcov má nateraz 56 kresiel.

Viac o téme: VoľbyPremiérIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu