Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Expertky OSN vyzvali na okamžité prepustenie kritika Kremľa Navaľného

Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj
Na snímke ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj (Zdroj: TASR/Babuskinsky District Court Press Service via AP)

ŽENEVA - Dve osobitné spravodajkyne OSN pre ľudské práva vyzvali v pondelok na medzinárodné vyšetrenie otravy kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ako aj na jeho "okamžité prepustenie" z trestaneckej kolónie v Rusku. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vzhľadom na nedostatočnú reakciu domácich predstaviteľov, použitie zakázaných chemických zbraní a zjavný vzorec pokusov o cielené zabíjanie (kritikov vlády) sme presvedčené, že je potrebné medzinárodné vyšetrovanie s cieľom zistiť fakty a objasniť všetky okolnosti týkajúce sa otravy pána Navaľného," uviedli v spoločnom vyhlásení Agnes Callamardová, osobitná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva špecializujúca sa na prípady mimosúdnych a svojvoľných popráv, a Irene Khanová, odborníčka OSN na slobodu názoru a vyjadrovania.

"Nazdávame sa, že otrava pána Navaľného novičokom bola zrejme spáchaná úmyselne s cieľom vyslať jasné a hrozivé varovanie, že toto bude osudom každého, kto bude kritizovať vládu a oponovať jej," uviedli expertky OSN. Dodali, že vlani v decembri zaslali list ruským úradom, v ktorom poukázali na "veľmi pravdepodobné zapojenie vládnych predstaviteľov do otravy (Navaľného)". Kremeľ však na ich list dosiaľ neodpovedal.

Zopakovali, že už mesiace žiadajú Moskvu, aby zaistila "dôveryhodné a transparentné vyšetrovanie, ktoré bude v súlade s medzinárodnými štandardmi", a zverejnila jeho výsledky. Ako však s poľutovaním skonštatovali, Rusko tak zatiaľ neurobilo. Ruská vláda je podľa odborníčok z OSN zodpovedná za Navaľného "ochranu a starostlivosť", a preto "bude zodpovedná za akúkoľvek ujmu, ktorá by ho mohla postihnúť".

Opozičného politika Navaľného zadržali 17. januára okamžite po návrate do Ruska z Nemecka, kde sa liečil z vlaňajšej otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Následne ho vo februári odsúdili v dvoch procesoch - v prípade ohovárania veterána z druhej svetovej vojny i v rámci odvolacieho konania v kauze Yves Rocher, v ktorej mu súd potvrdil nepodmienečný trest väzenia. Po skrátení trestu o čas strávený vo väzbe bude Navaľnyj vo väzení dva roky a šesť mesiacov.

Viac o téme: PrepustenieVýzvaVyšetrovanieOSNAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu