Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

AKTUÁLNE Francúzskeho exprezidenta Sarkozyho odsúdili za korupciu na rok väzenia!

Francúzskeho exprezidenta Sarkozyho odsúdili na rok väzenia
Francúzskeho exprezidenta Sarkozyho odsúdili na rok väzenia (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

PARÍŽ - Parížsky súd dnes uznal francúzskeho exprezidenta Nicolasa Sarkozyho vinným z korupcie a obchodovania s vplyvom a uložil mu trojročný trest, z toho jeden rok nepodmienečne. Súd uviedol, že Sarkozy bude mať možnosť požiadať o odpykanie trestu doma s elektronickým náramkom.

Šesťdesiatšesťročný Sarkozy je podľa agentúry Reuters po Jacquesovi Chiracovi druhým bývalým francúzskym prezidentom usvedčeným z korupcie v novodobej histórii krajiny. Obžaloba pre niekdajšieho šéfa Elyzejského paláca žiadala odňatie slobody v dĺžke štyroch rokov, z toho dva roky podmienečne. Podľa súdu je Sarkozy vinným z pokusu o podplácanie sudcov a z nedovoleného ovplyvňovania.

V prípade sú ďalšími obžalovanými niekdajší Sarkozyho advokát Thierry Herzog a bývalý sudca kasačného súdu Gilbert Azibert. Trojica medzi sebou podľa francúzskej justície uzavrela nečestnú dohodu, ktorá bola odhalená vďaka odpočúvaniu Sarkozyho telefónu v roku 2014. Sarkozy a Herzog sa údajne od Aziberta pokúšali získať informácie o prebiehajúcom procese, na oplátku mu ponúkali podporu pri kandidatúre na prominentný post v Monaku.

Sarkozy, ktorý bol prezidentom v rokoch 2007 až 2012, niekoľkým obvineniam čelil už v minulosti a ďalší proces ho čaká už tento mesiac. Pred súdom má stáť v kauze označovanej Bygmalion pre podozrenie z ilegálneho financovania prezidentskej volebnej kampane v roku 2012. Súd pre vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti (PNF) tiež 15. januára oznámil, že Sarkozyho vyšetruje v súvislosti s jeho poradenskou činnosťou v Rusku.

Viac o téme: VäzenieOdsúdenieKorupciaFrancúzskoNicolas Sarkozy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu